Αρχική » Ρωσική Εκκλησία: Κάποιοι αυτοαποκαλούνται Ορθόδοξοι και σκόπιμα δεν φορούν μάσκα

Ρωσική Εκκλησία: Κάποιοι αυτοαποκαλούνται Ορθόδοξοι και σκόπιμα δεν φορούν μάσκα

από christina

Η πανδημία στη Ρωσία μειώνεται, αλλά τα αντιιικά μέτρα είναι ακόμη σε ισχύ. Ειδικά στους ναούς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Οι πιστοί είναι ακόμη αμφίσημοι σχετικά με τις απαιτήσεις για διατήρηση της απόστασης, τη χρήση μάσκας και γαντιών. Αυτό μερικές φορές οδηγεί σε δυσάρεστα περιστατικά. Και οι ιερείς επιλέγουν μεταξύ της αυστηρής τήρησης των υγειονομικών κανόνων και της επιθυμίας να μην τρομάξουν τους ανθρώπους.

Κάποιοι αρνητές μερικές φορές χρησιμοποιούν τις… γροθιές τους αντί για επιχειρήματα. Αυτό συνέβη στα τέλη Μαρτίου στο ναό του Theodore Ushakov στο Yuzhny Butovo. Ο π. Damian (Zaletov), ζήτησε ευγενικά από έναν άντρα που μπήκε στην εκκλησία να “φορέσει μάσκα”. Αλλά εκείνος χτύπησε τον ιερέα. Τον βίαιο προσκυνητής ηρέμησαν άλλοι ενορίτες και κάλεσαν την αστυνομία.

“Πριν από την επίθεση, δεν υπήρχε τέτοιο περιστατικό που θα μας ανάγκαζε να καλέσουμε την αστυνομία.. Συνήθως όλοι έκαναν αυτά που έπρεπε”, τονίζει η ενορία Fyodorovsky.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιτροπής πληροφοριών της Επισκοπής της Μόσχας, ιερέα Αλέξανδρο Βολκόφ , αυτό οφείλεται στην περίεργη κοσμοθεωρία ορισμένων πιστών: “Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων που αυτοαποκαλούνται Ορθόδοξοι και, σε αυτή τη βάση, σκόπιμα δεν φορούν μάσκα ισχυριζόμενοι ότι ο ναός υποτίθεται ότι δεν μπορεί να μολυνθεί”

Τι να γίνει με αυτούς; Όπως σημειώνει ο εκπρόσωπος της επισκοπής της Μόσχας, οι ιερείς αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα. Από τη μία πλευρά, υπάρχουν απαιτήσεις της Ρωσικής Ιεράς Συνόδου και των αρχών. Ειδικά οι τελευταίες μπορεί να επιβάλουν πρόστιμο στην ενορία για μη συμμόρφωση με τα υγειονομικά πρότυπα. «Υπάρχει πάντα ένας τέτοιος κίνδυνος. Αν και όλοι καταλαβαίνουν ότι ο ναός δεν είναι μετρό ή κατάστημα, έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες ως θρησκευτικό αντικείμενο», εξηγεί ο ιερέας.

Αυτή η δυνατότητα αποκαλύπτει την άλλη πλευρά του προβλήματος. Οι άνθρωποι πηγαίνουν στην εκκλησία για να προσευχηθούν στον Θεό και έτσι ξεφεύγουν από την «ματαιοδοξία του κόσμου». Και προσεγγίζονται με την ίδια ακριβώς παρατήρηση όπως και σε άλλους δημόσιους χώρους.

“Επιπλέον, ο καθένας έχει διαφορετική διάθεση. Κάποιος είναι εξοργισμένος ή προσβεβλημένος, συγκρούεται με έναν ιερέα ή τους εργαζόμενους στην εκκλησία. Μπορούμε μονάχα να συμβουλέψουμε αυτούς τους ανθρώπους. Και αν οι συμβουλές δεν βοηθήσουν, τους αφήνουμε μόνους”, λέει ο Βόλκοφ …


Πηγή: Πενταπόισταγμα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ