Αρχική » Χαλκίδος: Τι δίλημμα είναι αυτό καλοκαίρι ή Πάσχα ;

Χαλκίδος: Τι δίλημμα είναι αυτό καλοκαίρι ή Πάσχα ;

από christina

 Αν δεν ανοίξουν οι Εκκλησίες το Πάσχα οι οικονομικές αυτές ενισχύσεις, μπορεί να θεωρηθούν ως ανταπόδομα συναλλαγής και εξαγοράς συμβιβαστικής-ανεκτικής συμπεριφοράς.Tη δήλωση αυτή έκανε στο TVstar  ο μητροπολίτης Χαλκίδος.

Σχετικά με τα χρήματα της συγκεκριμένης τροπολογίας για τις θρησκευτικές κοινότητες ο κ. Χρυσόστομος τόνισε:

“Πληροφορηθήκαμε πρόσφατα από τα μέσα ενημερώσεως πως, εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία προβλέπουσα την οικονομική στήριξη όχι μόνο της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και άλλων Θρησκευτικών Κοινοτήτων που νόμιμα λειτουργούν στη χώρα μας και ευχαριστούμε ειλικρινά όσους αρμοδίως μερίμνησαν για την έμπρακτη αυτή συναντίληψη και το ενδιαφέρον” .

Σε ερώτηση αν ήταν αναγκαία μια τέτοια ενίσχυση εκ μέρους της Πολιτείας απαντάει: “Πραγματικά είναι αναγκαία η οικονομική αυτή ενίσχυση, γιατί τα επιβληθέντα και ισχύοντα ακόμη αυστηρά μέτρα, για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, έχουν φέρει οικονομική ασφυξία στους Ναούς (που για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι κλειστοί) και τα λοιπά Εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα. Επειδή, μάλιστα, υπάρχουν και μερικοί που σκανδαλίζονται, θα πρέπει να πούμε ότι και η κάθε Εκκλησία έχει λειτουργικά έξοδα να αντιμετωπίσει, πληρώνει φόρους, αλλά και μισθοδοτεί το εργαζόμενο προσωπικό (ψάλτες, νεωκόρους κλπ) από τα έσοδα του παγκαρίου της. Και δεν πρέπει, ασφαλώς να λησμονεί κανείς ότι η Εκκλησία σ’ όλη την διάρκεια της οικονομικής κρίσεως, αλλά και τώρα που βασανιζόμαστε από τον κορωνοϊό δεν σταμάτησε καθόλου την φιλανθρωπική της δραστηριότητα, καίτοι οι Ναοί είναι κλειστοί για μεγάλο χρονικό διάστημα και συνεπώς τα έσοδα είναι σχεδόν μηδενικά”.

Τέλος δηλώνει ικανοποιημένος από την ενέργεια αυτή αν και όπως ομολογεί “δίχως να γνωρίζω ακόμη τις λεπτομέρειες. Δηλαδή τί θα μας χορηγηθεί και πώς”, πλην όμως ζητάει κάτι παραπάνω:

“Αυτό δεν μας αρκεί! Μην μας παρεξηγήσετε! Δεν είμαστε αχάριστοι ή πλεονέκτες, αλλά για μας, τους ποιμένες της Εκκλησίας, πλούτος αληθινός είναι οι Χριστιανοί μας. Και αυτόν τον πλούτο τον στερηθήκαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα και συνεχίζουμε να στερούμαστε! Τους Χριστιανούς μας, λοιπόν, θέλουμε και το δικαίωμά τους στην ελεύθερη άσκηση της προς τον Θεό λατρεία τους υπερασπιζόμαστε! Και εύχομαι και ελπίζω, όχι εις ώτα μη ακουόντων, εν όψει μάλιστα και του Πάσχα! Γιατί ακούσθηκε, δυστυχώς, εν ταις ημέραις ταύταις, η πρόταση «να θυσιάσουμε το Πάσχα για να κάνουμε καλοκαίρι!» Τί δίλημμα κι αυτό; Και δεν είναι το μόνο ανησυχητικό (προ)μήνυμα”.

Καταλήγει δε δηλώνοντας με νόημα: “Τα χρήματα που θα δοθούν στις Εκκλησίες θα καλύψουν λειτουργικές και άλλες υπαρκτές ανάγκες, αλλά δεν μπορούν να παρηγορήσουν τις καρδιές μας που κλαίνε, την στιγμή που λειτουργούμε σε άδειους και κλειδωμένους Ναούς. Δεν είμαστε εκτός τόπου και χρόνου, κατανοούμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι πάσχοντες και υποφέροντες! Ασφαλώς, συμμεριζόμαστε τον πόνο και την δυστυχία όλων των ανθρώπων, αφού όλες σχεδόν οι δραστηριότητες έχουν ανασταλεί και άλλες υπολειτουργούν, με φοβερές συνέπειες ψυχολογικές και οικονομικές. Γνωρίζουμε, επίσης, τους κινδύνους από την πανδημία, που έπληξε και πολλούς Κληρικούς όλων των βαθμών και Μοναχούς, όμως, τηρούμε και τα προβλεπόμενα μέτρα, διαθέτουμε ευμεγέθεις Ναούς, οι οποίοι έχουν και μεγάλους αύλειους χώρους. Και πάνω απ’ όλα ελπίζουμε στην Θεία προστασία”

Στέλνει και μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: “Εάν, ο μη γένοιτο, δεν ανοίξουν οι Εκκλησίες, γιατί πιθανόν να προτιμηθεί το καλοκαίρι από το Πάσχα, θα φανεί εκ μέρους των αρμοδίων δυσκολία κατανοήσεως των πραγματικών αναγκών του Λαού, ενώ υπάρχει, μεταξύ άλλων, και ο κίνδυνος να θεωρηθούν, από τυχόν καχυπόπτους, οι οικονομικές αυτές ενισχύσεις, ως ανταπόδομα συναλλαγής και εξαγοράς συμβιβαστικής-ανεκτικής συμπεριφοράς. Και τούτο το τελευταίο αδικεί και την Πολιτεία και την Εκκλησία!”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ