Αρχική » Ρώσικη γιορτή της Υπαπαντής στην Παραγουάη

Ρώσικη γιορτή της Υπαπαντής στην Παραγουάη

από kivotos

Στην πρωτεύουσα της Παραγουάης Ασουνσιόν γιορτάσθηκε η Υπαπαντή του Κυρίου, στις 15 Φεβρυαρίου 2016 (με το Ιουλιανό ημερολόγιο), παρουσία του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα. Η θεία λειτουργία έγινε στον Ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης της Παναγίας της Υπερορίου Ρωσικής Εκκλησίας.

Λόγῳ στενού χώρου του ναού, ο οποίος κατασκευάσθηκε τη δεκαετία 1920 από Ρώσους μετανάστες στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας της Παραγουάης, για να χωρέσουν οι Επίσκοποι κατά το συλλείτουργο, η Αγία Τράπεζα τοποθετήθηκε στο κέντρο μπροστά στο τέμπλο, ενώ οι πιστοί παρακολούθησαν προσευχόμενοι από τον αύλιο χώρο του Ναού στην οδό Nuestra Señora Santa María de la Asunción (Κοιμήσεως της Θεοτόκου). Επίσης είχε στηθεί γιγαντοθόνη έξω από το Ναό για τη μετάδοση της Θείας Λειτουργίας.  

Ανάμεσα στους προσευχομένους ήταν οι απόγονοι των Ρώσων μεταναστών στην Παραγουάη, οι συγγενείς τους και υπάλληλοι της Ρωσικής Πρεσβείας στη χώρα. Ορθόδοξοι της Ασουνσιόν με θέρμη και μεγάλο ενθουσιασμό υποδέχθηκαν τον Αγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο.

Επίσης συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μπορίσπολ και Μπορβάρ Αντώνιος, Πρωτοσύγκελος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, οι Επίσκοποι Κλίβλεντ Πέτρος (Υπερόριος Ρωσική Εκκλησίας), Σολνετσνογκόρσκ Σέργιος, Διευθυντής της Διοικητικής Γραμματείας του Πατριαρχείου Μόσχας, Καράκας και Νότιας Αμερικής Ιωάννης, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Σκέπης της Παναγίας (Υπερόριος Ρωσική Εκκλησία), Κανμπέρρας Γεώργιος (Υπερόριος Ρωσική Εκκλησία),  Αργεντινής και Νότιας Αμερικής Λεωνίδας, Μανχάταν Νικόλαος (Υπερόριος Ρωσική Εκκλησία),  Μπογκορόντσκ Αντώνιος, Προϊστάμενος της Διευθύνσεως για τα ιδρύματα εξωτερικού του Πατριαρχείου Μόσχας κα.

Παρέστησαν ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Δημοκρατία της Παραγουάης κ. Ν. Ταβντουμάντζε και άλλοι επίσημοι, εκπρόσωποι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ο Επίσκοπος Καράκας και Νότιας Αμερικής Ιωάννης προσφωνώντας τον Πατριάρχη Κύριλλο μεταξύ άλλων ανέφερε: «Με χαρά Σας καλωσορίζουμε στην επαρχία Νότιας Αμερικής στην καρδιά της Νότιας Αμερικής την Παραγουάη. Για μας είναι ένα γεγονός ιστορικό και μια μεγάλη χαρά και δυνατότητα να διατρανώσουμε την ενότητα της Ρωσικής Εκκλησίας. Είναι συχνά όταν ασιθανόμαστε απομονωμένοι και λησμονημένοι εδώ, αλλά βλέπουμε ότι Εσείς, Αγιώτατε, επιδικνύετε προς εμάς την πατρική φροντίδα. Θέλω να Σας ευχαριστήσω για την πατρική στοργή την οποία επιδείξατε διά της επισκέψεως αυτής της ηπείρου».

Ο Πατριάρχης Κύριλλος αντιφώνησε καταλλήλως και προσέφερε  στο Ναό μια εικόνα του Αγίου Πρίγκηπος Δανιήλ Μόσχας. Εκφράζοντας εγκάδρια ευγνωμοσύνη του προς τον Επίσκοπο Ιωάννη διά το έργο αυτού ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας του επέδωσε επετειακό ιερό εγκόλπιο, το οποίο φιλοτεχνήθηκε για την χιλιοστή επέτειο από κοιμήσεως του Αγίου Πρίγκηπος Βλαδιμήρου.

Επετειακά ιερά εγκόλπια ο Αγιώτατος κ. Κύριλλος επίσης επέδωσε στους Επισκόπους Κλίβλεντ Πέτρο, Κανμπέρρας Γεώργιο και Μανχάταν Νικόλαο.

Οι πιστοί έλαβαν εικονίτσες με μορφή του Χριστού και την Πατριαρχική ευλογία στο όπισθεν της εικονίτσας.

Επίσης ο Πατριάρχης Κύριλλος προσέφερε επετειακά μετάλλια τα οποία κόπηκαν με αφορμή την επίσκεψη αυτού στην Λατινική Αμερική και βιβλία που καλύπτουν την πολυσχιδή δράση του Πατριάρχου στους εκπροσώπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, παρόντες στην Θεία Μυσταγωγία.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ