Αρχική » Η Εκκλησία δημιουργεί το δικό της κτηματολόγιο

Η Εκκλησία δημιουργεί το δικό της κτηματολόγιο

από christina

Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών περνάει στην ηλεκτρονική εποχή: Δημιουργεί το δικό της Κτηματολόγιο με την ψηφιακή αποτύπωση 11.300 ακινήτων της με στόχο την αξιοποίησή τους. Πριν από λίγες μέρες η Αρχιεπισκοπή ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει δημόσιο διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό (με λήξη την 20ή Απριλίου) για τη «Διοικητική και Γεωχωρική Τεκμηρίωση Εκκλησιαστικών Ακινήτων που τηρούνται στο Υποσύστημα Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας της ΙΑΑ». Το κόστος του έργου εκτιμάται στα 2.349.105,60 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, είναι δηλαδή ενταγμένο στο ΕΣΠΑ.

Σημειώνεται ότι σε προηγούμενο ΕΣΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 2010 η Αρχιεπισκοπή είχε κάνει το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του εκκλησιαστικού κτηματολογίου καθώς, όπως είχαν γράψει τότε τα «ΝΕΑ», στόχος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου ήταν για πρώτη φορά να καταγραφεί με τεκμηριωμένα στοιχεία η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας και να ξεκαθαρίσει το εξαιρετικά θολό τοπίο γύρω από αυτήν. Πράγματι, δημιουργήθηκε μια βάση δεδομένων (υποσύστημα διαχείρισης – ΔΕΑΠ) με 13.300 εγγραφές ακινήτων που φιλοξενείται στο data center της Αρχιεπισκοπής. Μάλιστα πλην της Αρχιεπισκοπής Αθηνών βασικός χρήστης τού εν λόγω υποσυστήματος αποτελεί και η Εκκλησιαστική Οικονομική Υπηρεσία της Εκκλησίας της ΕΛΛΑΔΟΣ (ΕΚΥΟ), η οποία έχει την ευθύνη διαχείρισης και αξιοποίησης ενός σημαντικού μέρους της εκκλησιαστικής ακίνητης περιουσίας.

Αποδελτίωση. Τώρα όμως η Αρχιεπισκοπή και η Εκκλησία περνούν στη δεύτερη και πιο ενδελεχή καταγραφή της περιουσίας. Προγραμματίζεται η πληρέστερη γεωχωρική και διοικητική τεκμηρίωση περίπου 11.300 εγγραφών εκκλησιαστικών ακινήτων, για τα οποία έχουν εισαχθεί στη βάση μόνο τα βασικά τους στοιχεία. Ειδικότερα, θα γίνει πλήρης αποδελτίωση για περίπου 605.000 έγγραφα (περίπου 1.452.000 σελίδες) ενώ θα γίνουν και περίπου 100 επιτόπιες μετρήσεις σε περιορισμένο πλήθος ειδικών περιπτώσεων εκκλησιαστικών. Ακόμη θα αποδελτιωθούν και 265.000 σελίδες από το αρχείο ακινήτων της ΕΚΥΟ.

«Ο σκοπός της ψηφιακής καταγραφής της εκκλησιαστικής περιουσίας δεν είναι άλλος από την αξιοποίησή της προς όφελος του λαού. Είναι όραμα και σχέδιο του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το τιμόνι της Αρχιεπισκοπής» σημειώνουν πηγές της Εκκλησίας. Οπως προσθέτουν, όταν ολοκληρωθεί αυτή η ψηφιακή αποτύπωση, η Αρχιεπισκοπή θα γνωρίζει ποια ακίνητα παρουσιάζουν προβλήματα, εκκρεμότητες, ιδιοκτησιακά ζητήματα. «Και βέβαια αυτή η καταγραφή θα αποτελέσει οδηγό για όλα τα Νομικά Πρόσωπα της Εκκλησίας της Ελλάδος, μητροπόλεις, μοναστήρια, ιερούς ναούς».

Ταυτόχρονα δε με τη δημιουργία του δικού της «ιερού» Κτηματολογίου η Αρχιεπισκοπή δεν φεύγει απλώς από το χαρτί και μπαίνει στην ηλεκτρονική εποχή αλλά αποκτά μια πιο σύγχρονη και τεχνοκρατική προσέγγιση. Για παράδειγμα, με καταγραφή και τεκμηρίωση των ακινήτων της θα μπορεί να γνωρίζει ποια έχουν καλύτερες αποδόσεις, ή τα ενοίκια που λαμβάνει για κάποια από αυτά είναι σύμφωνα με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων ανάλογα με την περιοχή. Θα μπορεί δηλαδή να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις και αναπροσαρμογές τιμών αν απαιτηθεί.

Ακίνητα κάθε είδους. Η καταγραφή αφορά ακίνητα κάθε είδους, καθώς η Αρχιεπισκοπή διαθέτει από ολόκληρα κτίρια, διαμερίσματα, οικόπεδα ή άλλου είδους εκτάσεις. Κάποια από αυτά τα ακίνητα ανήκουν σε πολύ γνωστά μοναστήρια της Αρχιεπισκοπής, όπως είναι η Μονή Πετράκη και η Μονή Πεντέλης.

Ανάμεσα στα πιο γνωστά ακίνητα της Αρχιεπισκοπής είναι κτίριο στην οδό Βαλαωρίτου 6 στο Κολωνάκι – ενοικιάζεται από ξενοδοχείο – απ’ όπου έπαιρνε ετησίως στο παρελθόν 300.000 ευρώ τον χρόνο, ακίνητο στην οδό Βουκουρεστίου, διαμέρισμα στου Γκύζη, κατάστημα στην Αχαρνών, ακίνητο στη Γλυφάδα, εμβαδού 601 τ.μ. το οποίο πωλείται προς 757.000 ευρώ.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ