Έντονη πολιτική δραστηριότητα στα πρότυπα της ρωσικής Εκκλησίας αναπτύσσει ο νέος Πατριάρχης Σερβίας  κ.Πορφύριος.

 

Έντονη πολιτική δραστηριότητα στα πρότυπα της ρωσικής Εκκλησίας αναπτύσσει ο νέος Πατριάρχης Σερβίας  κ.Πορφύριος.

Ο κ.Πορφύριοςσυναντήθηκε σε μία μέρα με τους πρέσβεις της Σλοβενίας,της Ουγκαρίας,της Ρουμανίας, της Ουκρανίας

, στην έδρα του Πατριαρχείου με τους οποίους  συζήτησε  την αποστολή του Πατριαρχείου για την εδραίωση της ειρήνης και της αρμονικής συνύπαρξης στα Δυτικά Βαλκάνια και ο ρόλος της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη διατήρηση των καλών παραδοσιακών σχέσεων μεταξύ των λαών.

Πρώτος επισκέφθηκε τον Προκαθήμενο της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας ο Σλοβένος Πρέσβης στο Βελιγράδι, Νταμιάν Μπεργκάντ. Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και εξέφρασε τις ευχαριστίες προς την κυβέρνηση της Σλοβενίας για το ενδιαφέρον που δείχνει για τους Ορθοδόξους της χώρας.

Ο Σλοβένος Πρέσβης από τη πλευρά του ενημέρωσε τον Πατριάρχη κ.κ. Πορφύριο ότι η Δημοκρατία της Σλοβενίας και η Δημοκρατία της Σερβίας έχουν εξαιρετική συνεργασία σε πολλά θέματα, καθώς και ότι αυτή η συνεργασία ενισχύεται καθημερινά με νέα έργα κοινού ενδιαφέροντος. Ο Πρέσβης επεσήμανε ότι το κύριο συμφέρον της Δημοκρατίας της Σλοβενίας στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας, καθώς και η υποστήριξη της ευρωπαϊκής τους πορείας.

Στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση με τον Ουκρανό Πρέσβη, Ολεξάντρ Αλεξαντρόβιτς. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις παραδοσιακές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και τη στήριξη της Ουκρανίας προς τους Σέρβους κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του κ Πορφυρίου και με τη Πρέσβη της Ρουμανίας, Σίλβια Νταβιτόγιου, με την οποία αναφέρθηκαν εκτενώς στις παραδοσιακές σχέσεις που συνδέουν τους δύο λαούς εδώ και αιώνες και τη σημαντική επίδραση της Ορθόδοξης πίστης σε αυτή τη σχέση. Η κ. Νταβιτόγιου ενημέρωσε τον Πατριάρχη για την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ της Δημοκρατίας της Ρουμανίας και της Δημοκρατίας της Σερβίας, τονίζοντας ότι είναι χαρούμενη που η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας απολαμβάνουν την εμπιστοσύνης του λαού.

Τέλος, ο Σέρβος Πατριάρχης συναντήθηκε με τον Ούγγρο Πρέσβη, Ατίλα Πίντερ, με τον οποίο συζήτησε για τις διάφορες μορφές συνεργασίας μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών. Ο Πατριάρχης ενημέρωσε τον εκπρόσωπο της Ουγγαρίας για την αρχική θέση ότι τα δικαιώματα που έχει η Σερβική Εκκλησία στο κράτος και στην κοινωνία τα απολαμβάνουν όλες οι παραδοσιακές εκκλησίες και οι λοιπές θρησκευτικές κοινότητες. Τόνισε, επίσης, ότι γνωρίζει τον ουγγρικό πολιτισμό από την παιδική του ηλικία και ότι υπάρχουν πολλοί φίλοι μεταξύ των Ούγγρων με τους οποίους συνεργάζεται σε πολλά θέματα. Ο κ. Πίντερ ενημέρωσε τον Πατριάρχη ότι η ουγγρική κυβέρνηση δίνει μεγάλη προσοχή στη βελτίωση των Σερβό-Ουγγρικών σχέσεων και ότι με αυτή την έννοια, βοηθά, μεταξύ άλλων, τη Σερβική Ορθόδοξη Επισκοπή της Βούδας και το σύστημα εκπαίδευσης των Σέρβων στην Ουγγαρία.