Ο Ζελένσκι κάλεσε τον Πάπα Φραγκίσκο να επισκεφθεί την Ουκρανία για να γιορτάσει την 30ή επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας,  όπως και τον Βαρθολομαίο αλλά οι Ρώσποι εκτιμούν οτι ο Πάπας δεν θα πάει στο Κίεβο.

Ο Ζελένσκι κάλεσε τον Πάπα Φραγκίσκο να επισκεφθεί την Ουκρανία για να γιορτάσει την 30ή επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας,  όπως και τον Βαρθολομαίο αλλά οι Ρώσποι εκτιμούν οτι ο Πάπας δεν θα πάει στο Κίεβο.

“ΟΠάπας Φραγκίσκος δεν θα δεχτεί την πρόσκληση του Προέδρου της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι να έρθει στο Κίεβο για να γιορτάσει την 30ή επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας”, δήλωσε ο Μητροπολίτης Βόλοκολαμσκ Ιλαρίων , πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων ( DECR ) του Πατριαρχείου της Μόσχας .

Νωρίτερα, ο Ζελένσκι κάλεσε τον Πάπα Φραγκίσκο να επισκεφθεί την Ουκρανία για να γιορτάσει την 30ή επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας, η πρόσκληση μεταφέρθηκε από τον πρωθυπουργό Ντένις Σμύγκαλ . Το γραφείο του Προέδρου της Ουκρανίας ανέφερε επίσης ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος της Κωνσταντινούπολης μπορεί να επισκεφθεί τη χώρα την Ημέρα της Ανεξαρτησίας στις 24 Αυγούστου 2021. Αυτό το “μπορεί” δύναται να σημαίνει πολλά αφού μέχρι τώρα θεωρείτο σίγουρο πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα ταξιδέψει στην Ουκρανία το καλοκαίρι.

«Νομίζω ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα δεχτεί την πρόσκληση, αλλά ο Πάπας Φραγκίσκος δεν θα την δεχτεί ... Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι ένα άτομο που σκέφτεται ρεαλιστικά, καταλαβαίνει ότι εάν προσκληθεί στην Ουκρανία, αναπόφευκτα θα οδηγηθεί με τη μία ή την άλλη μορφή να αναγνωρίσει τους σχισματικούς, και νομίζω ότι, φυσικά, δεν θα συμφωνήσει με αυτό », είπε ο Ιλαρίων.

Κατά την άποψη του Ρώσου Ιεράρχη, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι «ένας άνθρωπος που πετάει στα σύννεφα των ψευδαισθήσεων, των φιλοδοξιών και των συναισθημάτων του, αυτός είναι ένας άνθρωπος που, προφανώς, έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα, αφού δίνει τις φαντασιώσεις ως πραγματικότητα για να δείξει στον κόσμο ότι η εκκλησία που υπάρχει στην Ουκρανία είναι η λεγόμενη αυτοκέφαλη εκκλησία που δημιούργησε»

«Αλλά η πραγματικότητα μαρτυρεί το αντίθετο. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έκανε ένα μεγάλο λάθος, δυστυχώς, δεν μπορεί να παραδεχτεί αυτό το λάθος και δεν το θέλει. Θα κάνει διάφορες ενέργειες για να πείσει τον κόσμο ότι δεν ήταν δικό του λάθος, αλλά ότι όλοι γύρω του ήταν λάθος » , είπε ο Μητροπολίτης.