Σε έντονο ύφος ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β’, μιλώντας στο ΡΙΚ, ξεκαθάρισε  ότι δε θα υπακούσουν στην απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης για τα μέτρα που αφορούν τις εκκλησίες στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδος και την απαγόρευση παρουσίας πιστών εξαιρουμένης της βραδιάς της Αναστάσεως, καθώς η Εκκλησία, όπως δήλωσε, από την αρχή ήταν αυστηρή στην τήρηση των μέτρων.

Σε έντονο ύφος ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β’, μιλώντας στο ΡΙΚ, ξεκαθάρισε  ότι δε θα υπακούσουν στην απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης για τα μέτρα που αφορούν τις εκκλησίες στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδος και την απαγόρευση παρουσίας πιστών εξαιρουμένης της βραδιάς της Αναστάσεως, καθώς η Εκκλησία, όπως δήλωσε, από την αρχή ήταν αυστηρή στην τήρηση των μέτρων.

 Δείτε την αρχική δήλωση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β’:

«Ως εκκλησία από την αρχή ήμασταν πολύ αυστηροί και έλεγα πάντοτε δε θα δεχόμαστε κανένα μέσα στους ναούς αν δεν έχουν τη μάσκα τους, ο ένας θα έχει απόσταση από τον άλλο περίπου 3 με 4 τετραγωνικά μέτρα», ανέφερε ο Μακαριώτατος.

Κάλεσε δε την Κυβέρνηση και τους ειδικούς να απαντήσουν εάν οι πιστοί φορούν μάσκα και έχουν αυτή την απόσταση μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια και αν όντως μπορούν, τότε ο ίδιος συμφωνεί με την απόφαση της Κυβέρνησης.

Εάν όμως δε μεταδίδουν, συμπλήρωσε, απορώ γιατί η Κυβέρνηση παίρνει αυτή την απόφαση και δηλώνω απερίφραστα ότι δε θα υπακούσουμε.

«Εμείς θα καλούμε τους πιστούς μας εις τους ναούς, θα κρατούμε αυτές τις αποστάσεις και δε θα επιτρέπουμε χωρίς τη μάσκα. Η Κυβέρνηση την Εκκλησία να την αφήσει ήσυχη. Από την πρώτη στιγμή ήμασταν πάντοτε αυστηροί. Το δηλώνω απερίφραστα δε θα υπακούσουμε. Και παρακαλώ να αλλάξουν την απόφαση για την Εκκλησία. Υπάρχει δικαιοσύνη, να μας πάρουν στη δικαιοσύνη», ανέφερε.

Η  αντίδραση του  Μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου κ. Βασιλείου για τα απαγορευτικά μέτρα:

«Αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της κατάστασης με τη διάδοση του κορονοϊού. Νομίζω όμως ότι τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί με απαγόρευση τον εκκλησιασμό την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα φανερώνουν αψυχολόγητη ενέργεια. Τότε γιατί γίνονται οι εμβολιασμοί; Οι επιδημιολόγοι δεν πιστεύουν στην αποτελεσματικότητα τους; Θα μπορούσε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν εμβολιστεί να μπορούν να μετέχουν των Ακολουθιών ακόμα και ο ένας δίπλα στον άλλο. Ή μήπως δεν αληθεύουν οι βεβαιώσεις των ειδικών; Καλούμε την κυβέρνηση και τους κκ. Επιδημιολόγους να επανεξετάσουν το θέμα. Μέχρι τώρα φανήκαμε συνεπείς προς τα κατά καιρούς επιβαλλόμενα μέτρα. Αυτή τη στιγμή όμως δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να αποτρέψουμε τους πιστούς και να απαγορεύσουμε την συμμετοχή τους στις ιερές Ακολουθίες. Το σχοινί είναι πολύ τεντωμένο.» ανέφερε σε μήνυμα του.

Μετά την αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, σε σχέση με τις σημερινές Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορούν τη Μεγάλη Εβδομάδα, διευκρινίστηκαν συνολικά τα ακόλουθα εκ μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης:

1) Στο εσωτερικό των ναών, επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 50 ατόμων, νοουμένου ότι θα προσκομίζουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους για το COVID-19, με το οποίο να αποδεικνύουν ότι έχουν εμβολιασθεί τουλάχιστον με τη μια δόση, τουλάχιστον τρεις (3) εβδομάδες πριν και τηρουμένου του μέτρου αποστασιοποίησης, καθώς και του υγειονομικού πρωτοκόλλου του Υπουργείου Υγείας. Επιτρέπεται επίσης, η παρουσία πιστών στον προαύλιο χώρο των ιερών ναών, τηρουμένου του μέτρου αποστασιοποίησης και του υγειονομικού πρωτοκόλλου που ισχύει για τη λειτουργία των εκκλησιών και νοουμένου ότι θα γίνουν διαρρυθμίσεις για να παρευρίσκονται καθήμενοι οι πιστοί.

2) Υπενθυμίζεται ότι, η απαγόρευση μετακίνησης αρχίζει στις 9.00 μ.μ.

3) Νοείται ότι, σε σχέση με την απόφαση για την Αναστάσιμη Ακολουθία του Μεγάλου Σαββάτου ισχύουν τα όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Πηγή: cyprustimes.com