Τουλάχιστον 11 προσκυνητές έχασαν σήμερα τη ζωή τους σε συνωστισμό που προκλήθηκε στη διάρκεια μιας θρησκευτικής γιορτής μπροστά από έναν ινδουιστικό ναό στην ανατολική Ινδία στην οποία συμμετείχαν έως 150.000 άνθρωποι σε αυτό τον ιερό μήνα του ινδουιστικού ημερολογίου, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η τραγωδία συνέβη στον ιερό ναό Μπαϊντιανάθ, στο κρατίδιο Τζαρκάντ, όταν άρχισε να διαδίδεται ότι οι πόρτες του ναού θα άνοιγαν.

Προσκυνητές που κοιμόντουσαν στη μακρά ουρά των πολλών χιλιομέτρων ποδοπατήθηκαν από άλλους που βιάζονταν να προχωρήσουν, έπειτα από τις πρώτες προσευχές, γύρω στις 04:00 τοπική ώρα (01:30 ώρα Ελλάδας) εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ΣΝ Πράχνταν, αξιωματικός της αστυνομίας.Οι πιστοί είχαν συγκεντρωθεί πριν από την αυγή ενόψει της σημερινής, ημέρας που θεωρείται μία ημερομηνία με καλούς οιωνούς για να μεταβεί κανείς στον ιερό τόπο. Αυτός περιλαμβάνει έναν κύριο ναό καθώς και 21 μικρότερα κτίρια αφιερωμένα στον Σίβα, τον θεό της καταστροφής.

Τα ποδοπατήματα κατά τη διάρκεια θρησκευτικών γιορτών στην Ινδία είναι σχετικά συχνά. Οι αστυνομικοί και οι εθελοντές που κινητοποιούνται για να διασφαλίσουν την ασφάλεια ανακαλύπτουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον μεγάλο αριθμό των συμμετεχόντων.