Μετά την έντονη παρέμβαση του  Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου  θα επιτραπεί τελικά η παρουσία των πιστών στους ναούς.

Μετά την έντονη παρέμβαση του  Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου  θα επιτραπεί τελικά η παρουσία των πιστών στους ναούς.
Η  Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου ενημέρωσε για τις ώρες τέλεσης των ιερών ακολουθιών και του τρόπους διευθέτησης κάποιων επιμέρους πρακτικών ζητημάτων για να παρευρίσκονται οι πιστοί στους ιερούς ναούς καθόλη τη Μεγάλη Εβδομάδα και να συμβάλουν και συνδράμουν στο έργο του Υπουργείου Υγείας και στην πρόληψη και αντιμετώπιση της εξαπλούμενης πανδημίας.

Η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής

1. Οι Ιερείς και οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι καθίστανται υπεύθυνοι για την τήρηση των μέτρων και των πρωτοκόλλων όπως έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας.

2. Εντός του Ναού θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις και όλοι να φέρουν μάσκες.

3. Εκτός του Ναού να τοποθετηθούν καθίσματα διατηρώντας τις κατάλληλες αποστάσεις.

4. Κατά την διάρκεια της προσκύνησης του Νυμφίου, του Εσταυρωμένου και του Επιταφίου οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι θα πρέπει να φροντίσουν να προσέρχονται λίγοι κάθε φορά (10 πιστοί) και αφού εξέλθουν ή ασπαστούν τότε να προσέρχονται οι επόμενοι.

5. Όσον αφορά τη Θεία Κοινωνία, συνίσταται να γίνεται μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ώστε όσοι κοινωνούν να φεύγουν από τον Ναό για να μην γίνεται συνοστισμός. Εξυπακούεται ότι και στο θέμα αυτό οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι μεριμνούν ώστε να προσέρχονται λίγοι κάθε φορά διατηρώντας τις αποστάσεις.

6. Τα ωράρια τέλεσης των Ιερών Ακολουθιών ορίζονται ως εξής, ώστε να μην υπερβαίνουμε την καθορισμένη ώρα που έθεσε η Κυβέρνηση για απαγόρευση της κυκλοφορίας, δηλαδή την 9ην μ.μ:

α) Ο Νυμφίος και η ακολουθία του Νιπτήρος θα αρχίζει στις 6.00 μ.μ και θα ολοκληρώνεται όχι αργότερα από τις 8.30 μ.μ

β) Την Μ. Πέμπτη, η ακολουθία των Παθών θα αρχίσει στις 5.00 μ.μ και θα ολοκληρωθεί όχι αργότερα από τις 8.30 μ.μ. Το ίδιο ισχύει και για την Μ. Παρασκευή στην Ακολουθία του Επιταφίου.

γ) Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στο προαύλιο του Ναού με τη λήψη όλων των μέτρων, ώστε να μην υπάρξει συνοστισμός.

δ) Η ακολουθία και η Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως θα πραγματοποιηθούν ως εξής: Στις 10.30 μ.μ θα ψαλλεί ο Κανόνας και στις 11.30 μ.μ θα γίνει ο Καλός Λόγος και η έναρξη του Όρθρου. Στην συνέχεια θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία η οποία, οποσδήποτε θα πρέπει να ολοκληρωθεί την Κυριακή, το αργότερο στις 1.00 μετά τα μεσάνυκτα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ολοκληρωθεί πριν τις 12.00 (μεσάνυκτα).

«Είμαστε βέβαιοι ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα των ημερών, την ευθύνη μας, τόσο στα πνευματικά ζητήματα, αλλά και την ευθύνη απέναντι στην προστασία του ανθρώπου. Διαβιβάζοντάς σας τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κ.κ Χρυσοστόμου σας ευχόμαστε ευλογημένη Ανάσταση με ειρήνη στις καρδιές σας» αναφέρει η Ιερά Αρχιεπισκοπή.