Αρχική » Παγκόσμια πρεμιέρα για τον «Άνθρωπο του Θεού»

Παγκόσμια πρεμιέρα για τον «Άνθρωπο του Θεού»

από christina
 
Στο 43ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου όπου και έγινε η προβολή της ταινίας Man Of God το κοινό συγκινημένο και με δάκρια στα μάτια χειροκρότησε την ταινία ο «Άνθρωπος του Θεού» που είναι βασισμένη στον βίο του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως σε σενάριο και σκηνοθεσία της Γελένας Ποπόβιτς, παραγωγή του Ινστιτούτου Άγιος Μάξιμος ο Γραικός.

 

Στο 43ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου όπου και έγινε η προβολή της ταινίας Man Of God το κοινό συγκινημένο και με δάκρια στα μάτια χειροκρότησε την ταινία ο «Άνθρωπος του Θεού» που είναι βασισμένη στον βίο του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως σε σενάριο και σκηνοθεσία της Γελένας Ποπόβιτς, παραγωγή του Ινστιτούτου Άγιος Μάξιμος ο Γραικός.

Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας ήταν προγραμματισμένη να προβληθεί το 2020 στην Αθήνα, στις 9 Νοεμβρίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου, αλλά λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων οι πρώτοι θεατές που είδαν το έργο με το διεθνές cast ηθοποιών, ήταν οι Μοσχοβίτες.

Ανάμεσα στους απλούς θεατές στην αίθουσα παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της show-biz της Ρωσίας, τηλεπαρουσιαστές, ηθοποιοί, παράγοντες του ρωσικού κινηματογράφου, εκπρόσωποι της Εκκλησίας και επιχειρηματίες.

Πριν την προβολή την ταινία παρουσίασαν η ίδια η σκηνοθέτις Γελένα Ποπόβιτς, η οποία τόνισε ότι είναι πολύ συγκινητικό που βρέθηκε στη Μόσχα, και ο Ρώσος ηθοποιός Αλεξάντερ Πετρόφ, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερη χώρα, όπου ποτέ δεν ξέρεις τι εκπλήξεις θα έχεις από εκείνην. Η ζωή του Αγίου με συγκλόνισε και ήμουν πολύ ευλογημένος που μπήκα σε έναν ρόλο τόσο κοντά στον  Άγιο”.

Κατά τη διάρκεια της ταινίας το κοινό στην αίθουσα έμεινε ακίνητο, δεν ακουγόταν ούτε ο παραμικρός θόρυβος, και στο τέλος, στη σκηνή με το Μίκκι Ρουρκ άρχισαν να ακούγονται αναφιλητά αφού το κοινό ξέσπασε όταν παρακολουθούσε την ταινία.

Βγαίνοντας από την αίθουσα, αρκετοί έλεγαν ότι είναι μια ταινία που πρέπει να τη βλέπουμε ξανά και ξανά αυτές τις άγιες μέρες, και ενώ σε όλη την ταινία η αλήθεια του Αγίου ήταν στα λόγια και στις προσευχές, επιβεβαιώθηκαν στην πράξη στο πρώτο μεταθανάτιο θαύμα του Αγίου όταν ο παράλυτος άνδρας που ήταν δίπλα στον Άγιο στο νοσοκομείο, (Μίκι Ρουρκ) περπάτησε αμέσως μετά την κοίμηση του Αγίου.

Αρκετοί πλησίασαν την σκηνοθέτη να εκφράσουν τα συγχαρητήρια και την ευγνωμοσύνη τους για το αριστούργημα που βοηθά στην κάθαρση της ψυχής

Τα social media της Ρωσίας πήραν φωτιά μετά το τέλος της προβολής και οι έπαινοι για την ταινία έκαναν τον γύρω του κόσμου.

Ο Ρωσικός Τύπος από την επόμενη μέρα πέρασε σε μια ιδιαίτερα συγκινητική καμπάνια για την ταινία προτείνοντας στον κόσμο να την δει και να γνωρίσει καλύτερα τον Άγιο Νεκτάριο μέσα από την ταπεινή και ασκητική του ζωή.

Πολλές εφημερίδες αναφέρθηκαν στον βίο του Αγίου γράφοντας:

«Εν γένει ο βίος ενός Αγίου είναι δύσκολο υλικό για έναν σκηνοθέτη, το εσωτερικό της ψυχής ενός πιστού μένουν μυστικό για άλλους ανθρώπους. Ο Άγιος φαίνεται στατικός, αλλά του αντιτίθεται ο Αλεξάντερ Πετρόφ, (ο Κώστας) ο οποίος αντιτίθεται στον πρωταγωνιστή και ενσαρκώνει την ιδέα του ρεβάνς στη ζωή, αντίθετη στην κοσμοαντίληψη ενός χριστιανού. Δεν είναι όμως ανταγωνιστής του Νεκταρίου τον θαυμάζει και είναι έτοιμος να τον στηρίξει αφιλοκερδώς. Παρόλα αυτά δεν έχει την ταπεινοσύνη και εύχεται στον ιερέα κάθε καλό, βασιζόμενος στις γήινες αντιλήψεις του καλού. Το ντουέτο του Κώστα (Αλεξάντερ Πετρόφ) και του Αγίου Νεκταρίου (Άρη Σερβετάλη) μοιάζει με το ντουέτο του Sherlok Holmes και του dr Watson όπου η προσωπικότητα του τρανού ντετέκτιβ αποκαλύπτεται μέσα από απαντήσεις στις ερωτήσεις του dr Watson Η σκηνή με τον Μίκι Ρούρκ είναι σχεδόν μηδαμινή από τη διάρκεια, αλλά η πιο σημαντική, επειδή μέσα από την ιστορία του ήρωά του αποκαλύπτεται η έμπρακτή αλήθεια του Αγίου. Είναι μια πλήρης μεταμόρφωση του ανθρώπου, και η σκηνή μένει ως πιο έντονη εντύπωση από την ταινία και σου έρχεται να βλέπεις αυτή την σκηνή ξανά και ξανά. Η ταινία είναι μια δίκη του ήρωα μα εκ των προτέρων γνωστή αθώωση, όπου οι ιδέες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι σωστές, αλλά κοινότυπες. Και όλη η ταινία ετοιμάζει τον θεατή στην τελική σκηνή, όπου οι ιδέες δεν έχουν λεκτική, αλλά την συναισθηματική απεικόνιση».

Στην ταινία Πρωταγωνιστούν: Άρης Σερβετάλης, Alexander Petrov, Mickey Rourke, Χρήστος Λούλης, Καριοφυλλιά Καραμπέτη, Νικήτας Τσακίρογλου, Γιάννης Στάνκογλου, Τάνια Τρύπη, Μαρθίλια Σβάρνα, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Γιάννης Αναστασάκης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Βασίλης Κουκαλάνι, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μιχάλης Μητρούσης, Μιχάλης Οικονόμου, Τόνια Σωτηροπούλου, Κορίνα Άννα Γουγούλη, Μάνος Γαβράς, Σαράντος Γεωγλερής, Παναγιώτης Μαρίνος.

Μουσική: Zbigniew Preisner

Παραγωγή: Simeon Entertainment, View Master Films

Παραγωγή – σε συνεργασία με: Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, Ινστιτούτο Άγιος Μάξιμος o Γραικός, Eurogroup Ltd

Mε την υποστήριξη των: Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Deep Dream, Ingenuity-FO, NP Ασφαλιστική, Ασφάλειαι Μινέττα, ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας)

Διεθνείς πωλήσεις: Pure Flix/Quality Flix

Η ταινία «Ο Άνθρωπος του Θεού» θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους το 2021 σε διανομή της Feelgood Entertainment.


Πηγή: Πρακτορείο Ορθοδοξία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ