Αρχική » Συγκινητικός ο απολογισμός για το φιλόπτωχο της Σπλάντζιας Χανίων

Συγκινητικός ο απολογισμός για το φιλόπτωχο της Σπλάντζιας Χανίων

από kivotos

Σημαντική είναι η παρέμβαση του συλλόγου υπέρ των απόρων «Φιλόπτωχοι Αδελφοί, Φιλόπτωχο Συσσίτιο Σπλάντζιας Χανίων», όπως προκύπτει από τον απολογισμό για την περίοδο 2014-2015. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συλλόγου, καθημερινά γίνεται διανομή πλήρους συσσιτίου σε 150 οικογένειες, αλλά και σε άλλα 250 άτομα, μεμονωμένα, στα οποία έχουν δοθεί σχετικές κάρτες. Σημαντική είναι η παρέμβασή του κατά την περίοδο των γιορτών και κυρίως το Πάσχα, όταν διανέμονται σε οικογένειες και άτομα μεγάλες ποσότητες τροφίμων. Εκτός των γιορτών, κάθε Σάββατο μοιράζονται επίσης τρόφιμα.

Συνολικά, ο σύλλογος το 2015 διένειμε:

-150.000 μερίδες φαγητού.

-350 τσάντες με τρόφιμα σε ισάριθμες οικογένειες.

-500 τσάντες σε μεμονωμένους Έλληνες και ξένους απόρους.

-2.500 τσάντες με τρόφιμα σε οικογένειες και μεμονωμένα άτομα τα Σάββατα.

Με ευθύνη του συλλόγου, βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία οδοντιατρικό τμήμα, στο οποίο προσφέρουν εθελοντικά εργασία 10 οδοντίατροι και 4 οδοντοτεχνίτες.

Επίσης, λειτουργεί βιβλιοθήκη, στην οποία απασχολούνται παιδιά που ενδιαφέρονται για την πληροφορική και διαθέτουν παιχνίδια, υπό την καθοδήγηση εθελόντριας. Ακόμη, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα δανεισμού βιβλίων, ενώ στις γιορτές γίνονται ειδικές εκδηλώσεις. Το 2016, όπως υποστηρίζουν τα μέλη του συλλόγου, θα λυθεί και το θέμα του χώρου που προορίζεται για τη στέγαση απόρων. Το κτίριο ανήκει κατά 50% στον σύλλογο και κατά 50% στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων.

Οι δαπάνες και οι δράσεις του συλλόγου κατά το 2015 καλύφθηκαν από:

– Ντόπιους, οι οποίοι πρόσφεραν χρήματα και τρόφιμα.

– Επιχειρήσεις των Χανίων.

– Δωρεά 15.000 ευρώ του Λάμπρου Ζεβελάκη, τον οποίο το Δ.Σ. ανακήρυξε ευεργέτη.  

– Δωρεά του Συλλόγου Κρητών του Μαϊάμι.

– Δωρεές δύο ντόπιων.

– Κατοίκους της Αμερικής.

– Έλληνες που ζουν στη Γερμανία και έστειλαν στα Χανιά ένα φορτηγό τρόφιμα.

Οι δωρεές είναι οι μοναδικοί πόροι του συλλόγου, ο οποίος σήμερα έχει ελάχιστα χρήματα στη διάθεσή του. Όπως αναφέρεται στον απολογισμό, στην Τράπεζα Χανίων έχει το ποσό των 5.571,32 ευρώ σε κλειστό λογαριασμό, και 17.000 ευρώ, στην Εθνική 246,82 ευρώ και στην Eurobank 90 ευρώ. Στη διάθεσή του υπάρχει ακόμη μία επιταγή των 750 ευρώ και μετρητά 2.300 ευρώ. Για να στηριχθεί οικονομικά, πρόκειται να γίνει σύντομα λαχειοφόρος αγορά. Για το 2016, ο σύλλογος εκτιμά ότι θα εισπράξει το ποσό των 89.020 ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για την κάλυψη των αναγκών του.

 

Διανομή φαγητού και τις Κυριακές

Να σημειωθεί ότι ο σύλλογος «Φιλόπτωχοι Αδελφοί Σπλάντζιας Χανίων» λειτουργεί από το 1963. Έχει πιστοποιηθεί ως φορέας του εθνικού συστήματος κοινωνικής φροντίδας, με αριθμό μητρώου στο Εθνικό Μητρώο 13417ΦΑΤ26006012Ν-0170, καθώς πληροί τις προϋποθέσεις ως προς τον σκοπό που υπηρετεί, ως προς τη δραστηριότητα και γενικά την αποτελεσματικότητα στις παρεχόμενες κοινωνικές υπηρεσίες και στην κάλυψη βασικών αναγκών.

Το συσσίτιο της Σπλάντζιας συμπλήρωσε μισό αιώνα προσφοράς και συνεχίζει με αμείωτη ένταση τη φιλανθρωπική δραστηριότητά του. Μάλιστα, φέτος, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, θα προσφέρει φαγητό σε 300 άτομα και 120 οικογένειες.

Η λειτουργία του συλλόγου οφείλεται στον ιερέα του Αγίου Νικολάου Σπλάντζιας, Κωνσταντίνο Κοτρωνάκη, και στον μηχανικό Μανώλη Μαρικάκη, οι οποίοι πρώτοι ξεκίνησαν να οργανώνουν συσσίτια στην πόλη. Αργότερα, ο π. Κοτρωνάκης αναχώρησε για την Αθήνα και την εκκλησία ανέλαβε ο ιερέας Νικόλαος Σπανουδάκης. Μετά την κοίμηση του Ν. Σπανουδάκη, ανέλαβε ο ιερέας Στέφανος Μαυρεδάκης. Όλο το Διοικητικό Συμβούλιο των συσσιτίων είχε συνεργαστεί με τον τότε Μητροπολίτη, Μακαριστό Νικηφόρο και επίσης με τον Μακαριστό Μητροπολίτη Γαλανάκη. Τα συσσίτια τότε είχαν πολύ μικρό αριθμό συσσιτούντων και απευθύνονταν σε φτωχούς, αρρώστους και φυλακισμένους. Ο σύλλογος έστειλε στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας χρήματα και ρουχισμό, βοήθησε στο Βελιγράδι με εφόδια ενώ και στην πυρκαγιά της Ολυμπίας είχαν στείλει εφόδια και 4.000 δραχμές. Με τον γιατρό Κωστή Νικηφοράκη οργάνωσαν τα ιατρεία και την παιδική βιβλιοθήκη. Η διοίκηση τότε είχε κατορθώσει να βρει αρκετούς ευεργέτες, οι οποίοι βοήθησαν στην κατασκευή του κτιρίου που στεγάζει σήμερα τα συσσίτια και τα ιατρεία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ