Αρχική » Μιχαήλ Τζαχάρης: Έφυγε ένας μεγάλος Έλληνας και φιλάνθρωπος

Μιχαήλ Τζαχάρης: Έφυγε ένας μεγάλος Έλληνας και φιλάνθρωπος

από kivotos

Μεγάλος ευεργέτης του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας ήταν ο ομογενής Μιχαήλ Τζαχάρης ο οποίος πέθανε πριν από λίγες μέρες. Έχοντας μια εκπληκτική πορεία στον επιχειρηματικό κόσμο των ΗΠΑ, με προσωπική περιουσία δισεκατομμυρίων δολαρίων (από τις επιχειρήσεις του στο χώρο των υπηρεσιών υγείας και του φαρμάκου) ποτέ δεν ξέχασε τη μητέρα Ελλάδα. Οι προσφορές του ήταν συνεχείς, με τις πιο γνωστές εκείνης της χορηγίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ελληνικό Κολλέγιο των ΗΠΑ, αλλά και τη συνεχή στήριξη της φιλανθρωπικής οργάνωσης “Αποστολή” της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το ίδρυμα Μιχάλη Τζαχαρή είχε πρωταγωνιστήσει σε παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης, ενώ ο ίδιος είχε αναπτύξει μια πολύπλευρη χορηγική δράση στο χώρο της εκπαίδευσης. Για το έργο του είχε επανειλημμένα βραβευθεί τόσο από την Πολιτεία όσο και από την Ελλαδική Εκκλησία, την Αρχιεπισκοπή Αμερικής (της οποίας είχε διατελέσει μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου) και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος έκανε την ακόλουθη δήλωση όταν πληροφορήθηκε την εκδημία του:

« Με θλίψη η Εκκλησία και ο λαός της Ελλάδος πληροφορηθήκαμε το θάνατο του Μιχαήλ Τζαχάρη, σπουδαίου ανδρός της ελληνικής ομογένειας των Η.Π.Α., γνωστού για την προσφορά του στην Εκκλησία και το Γένος μας, τόσο στη διασπορά όσο και στη μητέρα Ελλάδα. Ο εκλιπών Μιχαήλ Τζαχάρης υπήρξε ευγενές τέκνο της Ελληνορθοδοξίας στο «Νέο Κόσμο».

Ως άξιος Ορθόδοξος και ως άξιος Έλληνας, χρησιμοποίησε τα πλούσια υλικά αγαθά που απέκτησε από την μεγάλη και επιτυχημένη επιχειρηματική του δραστηριότητα προς όφελος της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, προάγοντας τα ιδανικά, τις αξίες και την παράδοση του Ελληνορθόδοξου λαού μας. Πολύτιμη υπήρξε η αρωγή του στην Ελλάδα, την οποία στήριξε με γενναίες οικονομικές προσφορές και προγράμματα δράσης για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της κρίσης, που βιώνει τα τελευταία χρόνια.

Συνεχίζοντας την μακρά παράδοση των μεγάλων ευεργετών του Γένους ο εκλιπών κατέστη ένας εκ των μεγαλύτερων σύγχρονων ευεργετών του Γένους μας. Εύχομαι ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του, το δε παράδειγμά του που κληροδοτεί στον απανταχού Ελληνισμό, να παραμείνει φωτεινό και επίκαιρο για τις επερχόμενες γενεές».

Επίσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη του, μόλις πληροφορήθηκε το θλιβερό γεγονός.

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Δήμτσας, γενικός διευθυντής  της “Αποστολής” δήλωσε τα εξής:

“Η μεγάλη οικογένεια της «Αποστολής» θρηνεί την απώλεια του Μιχαήλ Τζαχάρη, επιφανούς Ομογενούς επιχειρηματία από τις ΗΠΑ. Από την αρχή της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης ο αείμνηστος Τζαχάρης υπήρξε αρωγός και συμπαραστάτης του έργου της «Αποστολής», στηρίζοντας γενναιόδωρα τα προγράμματα και τις δράσεις του φιλανθρωπικού μας οργανισμού για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, που μαστίζει την Πατρίδα μας.

Η «Αποστολή» εκφράζει τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια της στη σύζυγο και οικογένεια του εκλιπόντος Μεγάλου Ευεργέτου.

Σε αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς του και του φωτεινού παραδείγματος του Μιχαήλ Τζαχάρη, ο φιλανθρωπικός οργανισμός θα τελέσει Θεία Λειτουργία υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του, ενώ θα αποδώσει το όνομά του σε Κέντρο Φροντίδος Παιδιού, το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει προσεχώς σε περιοχή της Αττικής”

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ