Αρχική » Συνάντηση Μπλίνκεν με Επιφάνιο στο Κίεβο με πολιτικές προεκτάσεις

Συνάντηση Μπλίνκεν με Επιφάνιο στο Κίεβο με πολιτικές προεκτάσεις

από christina

 

H επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίγκεν στην Ουκρανία προκάλεσε για μια ακόμη φορά ένταση μεταξύ των ορθοδόξων κοινοτήτων ,και ποικίλα σχόλια ως προς των ρόλο των Αμερικανών στην περιοχή και στην αναγνώριση της αυτοκεφαλίας.

Ο κ.Μπλίγκεν , εκτός των άλλων συναντήθηκε με τον Επιφάνιο τον επικεφαλής της ουκρανικής Εκκλησίας η οποία έχει διακόψει κάθε επικοινωνία με τη Μόσχα και έχει αναγνωριστεί από το Φανάρι.

Στην συνάντηση Επιφάνιου- Μπίγκεν  ο Επιφάνιος τόνισε τη σημασία της διεθνούς προσοχής στο πρόβλημα της παραβίασης της θρησκευτικής ελευθερίας στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη, σύμφωνα με τη σελίδα του ίδιου στο Facebook:

“Είμαι ευγνώμων στον Υπουργό Εξωτερικών για τη στοχαστική συνομιλία. Η αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας ήταν η βάση για την ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών, και η προστασία της παραμένει προτεραιότητα. Στα εδάφη που καταλαμβάνονται από τη Ρωσία, η θρησκευτική ελευθερία είναι συνεχώς βίαια παραβιασμένη, οπότε η διεθνής προσοχή σε αυτό το ζήτημα είναι σημαντική. Στη συνομιλία μας με τον Υπουργό Εξωτερικών, συζητήσαμε επίσης τη δημιουργία και την ανάπτυξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας “.

Για την συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον Επιφάνιο αντέδρασε δια του Επισκόπου Μπαρισέβκα  Βίκτορ η Κανονική ουκρανική Εκκλησία, (πρόσκεται στ Ρωσία) η οποία πιστεύει ότι ορισμένοι Ουκρανοί αξιωματούχοι ενδέχεται να λάβουν την ανοιχτή υποστήριξη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα συμφέροντα της OCU ως πρόσκληση για δράση.

“Το ανοιχτό ενδιαφέρον του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken για την προώθηση των συμφερόντων της OCU, που εκφράστηκε στις 6 Μαΐου στο Κίεβο, μπορεί να γίνει αποδεκτό από ορισμένους αξιωματούχους της Ουκρανίας ως εντολή δράσης, η οποία θα προκαλέσει νέες κατασχέσεις ναών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας” είπε ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της UOC σε ευρωπαϊκούς διεθνείς οργανισμούς, Επίσκοπος Βίκτωρ.

Το θέμα είναι ότι στη συνάντηση μεταξύ του Blinken και του επικεφαλής του OCU συζητήθηκε η «εξάλειψη τεχνητών εμποδίων στον ελεύθερο, βάσει των αρχών της ελευθερίας της συνείδησης, καθορισμό της σχέσης τους από τις κοινότητες». Ο Ιεράρχης της UOC σημείωσε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας πάντα υπερασπίστηκε και θα υπερασπίζεται ακριβώς αυτές τις αρχές , την ελευθερία συνείδησης και την θρησκευτική ελευθερία, και έχει επιστήσει επανειλημμένα την προσοχή των ουκρανικών αρχών στην ανάγκη τήρησης αυτών των αρχών. «Μερικοί από τους αξιωματούχους μας μπορεί να εκλάβουν τα λόγια του Antony Blinken σχετικά με την «Εξάλειψη των εμποδίων» ως εντολή δράσης, η οποία θα οδηγήσει σε ένα νέο κύμα κατασχέσεων των εκκλησιών της UOC και, κατά συνέπεια, σε αστικές εντάσεις και θρησκευτικές αντιπαραθέσεις», εκτιμά  ο Επίσκοπος Βίκτορ.


 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ