Η εσωστρέφεια επιστρέφει στην Ιερά Σύνοδο μετά την απόφαση να σχηματιστεί φάκελος κατά των μητροπολιτών Κυθήρων Σεραφείμ και Αιτωλίας Κοσμά  οι οποίοι διαφώνησαν δημόσια για την αναστάσιμη λειτουργία στις 9 μ.μ.

Οι δύο μητροπολίτες δεν πειθάρχησαν στην απόφαση της Συνόδου με αποτέλεσμα να συσταθεί  ειδική επιτροπή  για να εξετάσει το θέμα.

Οι Μητροπολίτες Σεραφείμ των Κυθήρων και οι Κοσμάς της Αιτωλίας και της Ακαρνανίας κατηγορούνται για απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού για την ομόφωνη απόφαση του συλλογικού σώματος της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Η  Ιερά Σύνοδος της Ελλάδας αποφάσισε να ζητήσει από τη συνολική επιτροπή για δογματικά και κανονικά ζητήματα, να ανοίξει ένα «αρχείο» για τις υποθέσεις των δύο ιεραρχών και να προτείνει στη Σύνοδο τα επόμενα βήματα που ενδέχεται να καταλήξουν σε αναστολή από τα καθήκοντά τους.

Ήδη ο μητροπολίτης Κυθήρων απέστειλε επιστολή στη Σύνοδο με την οποία χαρακτηρίζει την απόφαση για ανάσταση στις 9 μ.μ.

 "καινοφανή, καινοτόμο, αντιπαραδοσιακή, αντικανονική και αντιθεολογική". 

Δηλώνει την θλίψη του για τις ποινές εναντίον ιερέων και σημειώνει: "είναι κρίμα κι άδικο οι κληρικοί μας να δέχονται εκ των έσω διωγμούς" και ζητάει αποφυγή και ματαίωση των διώξεων! 

Στο πλευρό του βρέθηκε   και ο μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Ιερώνυμος ο οποίος τόνισε απευθυνόμενος στον κ.Σεραφείμ:

."Σας χρειαζόμαστε όπως και τον προκάτοχό μου Αμβρόσιο, γιατί κάποιοι προσπαθούν να αποχριστιανοποιήσουν την πατρίδα μας" .

Παρά την απόφαση της Συνόδου όμως είναι δύσκολο  να επιβληθούν ποινές στους δύο Ιεράρχες αφού κάτι τέτοιο θα προκαλούσε τριβές εντός της Ιεραρχίας καθώς ουδείς εκ των μελών της δεν επιθυμεί να ανοίξει ένας νέος κύκλος  αντιπαράθεσης  για ένα θέμα που δεν άπτεται θεολογικών απόψεων.