Αρχική » Αγία Σοφία:κάτι σαν το Μπλέ Τζαμί

Αγία Σοφία:κάτι σαν το Μπλέ Τζαμί

από christina

Όλο και πιο επίσημο χαρακτήρα παίρνει η λειτουργία της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί. Παρά τις προσπάθειες των διεθνών οργανισμών και κυρίως των ΗΠΑ για ακύρωση της απόφασης Ερντογάν. Εφέτος για πρώτη φορά γιορτάστηκε το Μπαϊράμ με την προκλητική εμφάνιση του ιμάμη ο οποίος εμφανίστηκε με ξίφος ανά χείρας για να θυμίσει την άλωση.

Οι Τούρκοι αναμένεται να οργανώσουν ένα ακόμη σόου στις 29 Μαΐου ημέρα της Άλωσης.

Προχθές πάντως Χιλιάδες μουσουλμάνοι συμμετείχαν στην ομαδική προσευχή, με επικεφαλής τον Αλί Έρμπας, τον ανώτατο ιμάμη της Τουρκίας, στέλνοντας ένα μήνυμα προς όλους οτι δεν η Άγιά Σοφιά πλέον είναι κάτι σαν δεύτερο “Μπλέ Τζαμί”.

Είναι η πρώτη χρονιά που ο Μπαϊράμ γιορτάζεται στην Αγία Σοφία μετά την απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει το μουσείο της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Στην πραγματικότητα, αυτό συνέβη μερικές ώρες μετά τη νέα καταδίκη των ΗΠΑ για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, όπως αναφέρεται στην έκθεση του 2020 για τη διεθνή θρησκευτική ελευθερία . Η επιθετική στάση των Τούρκων χαρακτηρίστηκε  και από τη συμβολική στάση του ιμάμη  Αλί Έρμπας που σχημάτισε  το σημάδι του κατά τη διάρκεια της προσευχής κρατώντας ένα σπαθί, το οποίο είναι σύμβολο της κατάκτησης, υποστηρίζοντας έτσι τη μουσουλμανική παράδοση.

«Αυτές οι γιορτές γίνονται σε πολύ ιδιαίτερες στιγμές και είναι πολύ σημαντικές, ενώνουν τις καρδιές μας και ενισχύουν την αδελφότητά μας», είπε στο μήνυμά του.

Εκατοντάδες μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν στην αυλή της Αγίας Σοφίας για να προσευχηθούν όπως ανέφερε .Μεταξύ αυτών που βρέθηκαν στην Αγιά Σοφιά ήταν και

ο πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, Μουσταφά Ένεντοπ, ήταν επίσης παρών στην πρώτη προσευχή των Μουσουλμάνων.

Η  Αγία Σοφία λειτούργησε ως μουσείο για 87 χρόνια. Από το 1453 έως το 1934 ήταν ένα τζαμί, ένα καθεστώς στο οποίο επέστρεψε προκλητικά με απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ