Αρχική » Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Οικουμενικού Πατριάρχη και Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου

Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Οικουμενικού Πατριάρχη και Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου

από kivotos

Συνεχίζεται η υπόγεια ένταση που σοβεί εδώ και καιρό μεταξύ Οικουμενικού Πατριάρχη και Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, η οποία πήρε διαστάσεις με την απουσία του Αρχιεπισκόπου από την πρόσφατη Σύναξη των Προκαθημένων της Ορθοδοξίας στην Ελβετία. Τότε, όπως είχε ανακοινωθεί και στα πρακτικά, ο Αρχιεπίσκοπος απουσίαζε για “προσωπικούς λόγους” και είχε εκπροσωπηθεί η Εκκλησία της Ελλάδος από ομάδα Μητροπολιτών.

Στη συνέχεια όμως, σε συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου στην Ελλάδα, κατατέθηκε στα πρακτικά σφραγισμένος φάκελος εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου, με αναφορά, όπως ανακοινώθηκε, στα αίτια της απουσίας του, με αιχμές ότι επιχειρήθηκε υποβάθμιση της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σήμερα το Φανάρι “απάντησε” με μια λιγόλογη ανακοίνωση, δίνοντας ταυτόχρονα στη δημοσιότητα και την επιστολή που είχε στείλει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στις αρχές Δεκεμβρίου 2015, με την οποία τον ενημέρωνε ότι δεν θα παρευρισκόταν στην Σύναξη για “προσωπικούς λόγους”.

Πάντως από κύκλους της Αρχιεπισκοπής αφέθηκε να εννοηθεί ότι πράγματι την περίοδο που στάλθηκε η επιστολή ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αντιμετώπιζε προσωπικούς λόγους που τον εμπόδιζαν να παραστεί. Στη συνέχεια όμως αναδείχθησαν και άλλα ζητήματα τα οποία αφορούν τη σχέση των δύο Εκκλησιών.

 

Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει ως εξής:

Ἐξ αἰτίας ἐπανειλημμένων δημοσιευμάτων, σχετικῶς πρός τό ἀναφερόμενον εἰς τό Ἀνακοινωθέν τῆς πρότριτα συνελθούσης ἐν Γενεύῃ Συνάξεως τῶν Ὀρθοδόξων Προκαθημένων ὅτι ὁ Μακ. Ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος ἀπουσίασεν ἐξ αὐτῆς διά προσωπικούς λόγους (τούς ὁποίους τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον σέβεται οἷοι καί ἄν ὦσι), συνοδικῇ ἀποφάσει δημοσιεύεται αὐτούσιον τό Γράμμα τῆς Α. Μακαριότητος πρός ἐπιβεβαίωσιν τῆς ὡς ἄνω ἀναφορᾶς.

Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 19ῃ Φεβρουαρίου 2016

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου

 

Επίσης η επιστολή του Αρχιεπισκόπου που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι η εξής (κάντε κλικ για να κατέβει στον υπολογιστή σας).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ