ΟΠατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος είπε ότι η άμβλωση και η ευθανασία είναι απαράδεκτες σε μια κοινωνία που αρνείται τη θανατική ποινή λόγω του απαραβίαστου της ζωής.

"Η κοινωνία οδηγείται σε μια παγίδα νομικών αντιφάσεων. Εάν αποκηρύξουμε τη θανατική ποινή, αναγνωρίζοντας το απαραβίαστο της ζωής, τότε γιατί η άμβλωση και η ευθανασία θεωρούνται επιτρεπτές, καθώς η ανθρώπινη ζωή καταστρέφεται κι εκεί;" είπε σε ομιλία προς τους συμμετέχοντες στις Διεθνείς Εκπαιδευτικές Αναγνώσεις XXIX, τη Δευτέρα στη Μόσχα .

Eνώ το ρωσικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των αμβλώσεων έχει μειωθεί κατά 35% τα τελευταία πέντε χρόνια, ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έκανε πρόταση για την πλήρη κατάργηση των αμβλώσεων. Ο Πατριάρχης Κιρίλ απευθύνθηκε στις γυναίκες και είπε: "Εάν δεν μπορείτε να μεγαλώσετε το μωρό σας, μην κάνετε άμβλωση, δώστε μας σε εμάς, στην εκκλησία." Ο κ.Κύριλλος, ο οποίος δήλωσε ότι προσφέρθηκε να μεγαλώσει «ανεπιθύμητα» παιδιά, πρόσθεσε ότι θα τα εκπαιδεύσει σε εκκλησιαστικές εγκαταστάσεις και ότι σίγουρα δεν θα εμποδίσουν τις μητέρες να συναντηθούν με τα παιδιά. Ο Πατριάρχης υποστήριξε επίσης ότι μια λύση σε ένα ζωτικό πρόβλημα θα μπορούσε να βρεθεί στη Ρωσία, της οποίας ο πληθυσμός μειώθηκε.