Ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα αποκατάστασης ερειπωμένων εκκλησιών σχεδιάζει το Πατριαρχείο Μόσχας .  Το Πατριαρχικό Συμβούλιο Πολιτισμού της Ρωσικής Εκκλησίας έχει εντοπίσει περίπου 7.000 ερειπωμένες εκκλησίες στη Ρωσία τις οποίες έχουν ως στόχο να αποκαταστήσουν, δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων για την τέχνη της εκκλησίας, την αρχιτεκτονική και την αποκατάσταση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Επίσκοπος Λίπετσκ και Γέλετς.

Το 2019, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακοίνωσε ότι είχε συντάξει μια λίστα με περισσότερες από 4.700 «εκκλησίες χωρίς ιδιοκτήτες» – θρησκευτικά κτίρια που ανήκαν στη Ρωσική Εκκλησία, τα οποία βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και χρειάζονται συντήρηση ή αποκατάσταση. «Το Πατριαρχικό Συμβούλιο Πολιτισμού έχει πλέον εντοπίσει περίπου 7 χιλιάδες μνημεία αρχιτεκτονικής, και γενικά σημαντικά για την ιστορία και τον πνευματικό πολιτισμό, τα οποία οπωσδήποτε πρέπει να σωθούν με κάποιο τρόπο, πρέπει να διορθωθούν από αυτήν την κατάσταση που βρίσκονται τώρα»- είπε ο Επίσκοπος.

«Τώρα ένα ολόκληρο πρόγραμμα για τις επισκοπές της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δημιουργείται από το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων για την τέχνη της εκκλησίας, την αρχιτεκτονική και την αποκατάσταση και έχει ξεκινήσει η καταγραφή και η αποκατάσταση μερικών από αυτών σε αρκετές περιοχές της χώρας μας» συμπλήρωσε ο Ιεράρχης.