Αρχική » Πατριαρχείο Μόσχα: 75 χρόνια επεκτατικής πολιτικής σε βάρος του Φαναρίου

Πατριαρχείο Μόσχα: 75 χρόνια επεκτατικής πολιτικής σε βάρος του Φαναρίου

από christina

Πριν από λίγες μέρες  συμπληρώθηκαν 75 χρόνια από την ίδρυση του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας  το οποίο θεωρείται και το πιο οργανωμένο στον ορθόδοξο κόσμο.

Πρόκειται για ένα τμήμα το οποίο λειτουργούσε και λειτουργεί με καθαρά πολιτικά κριτήρια  και το οποίο ταυτίζεται με τη ρωσική κυβέρνηση.

Θωρείται από τα πλέον ισχυρά τμήματα  του Πατριαρχείου Μόσχας και ο προθάλαμος υποψηφίων Πατριαρχών.

Δεν είναι τυχαίο οτι  για μια εικοσαετία από το  1989 -2009 πρόεδρος του τμήματος ήταν ο νυν Πατριάρχης Κύριλλος.

Σήμερα  υπεύθυνος είναι  ο μητροπολίτης Βόλοκολαμσκ Ιλαρίων  ο  οποίος διαδέχτηκε σε ηλικία μόλις 33 χρόνων τον Κύριλλο.

Ο παντοδύναμος”υπουργός Εξωτερικών”του Πατριαρχείου την τεελευταία δεκετία έχει αναπτύξει σημαντική δράση στη Μέση Ανατολή  αλλά κυρίως μεταξύ των Σλάβων όπου έχει “κτίσει”  μια σημαντική υπεροχή έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Για τη δράση του αυτή  τιμήθηκε πρόσφατα από τον πρόεδρο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος με  μηνυμά του εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του  με την ευκαιρία της  συμπλήρωσης 75 χρόνων από την ίδρυση του  Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας .

«Με την ευκαιρία της 75ης επετείου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ενός από τους κορυφαίους θεσμούς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, σας χαιρετίζω εγκάρδια».

Όπως  παραδέχτηκε  ο κ.Πούτιν  η δημιουργία του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων άνοιξε νέες ευκαιρίες για γόνιμες ειρηνευτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες από πλευράς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, εξασφάλισε την επιτυχή αλληλεπίδρασή της με άλλες Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, με εκπροσώπους άλλων θρησκειών, με κρατικούς θεσμούς, δημόσιους οργανισμούς.

«Και, φυσικά, η μεγάλης κλίμακας ακούραστη δουλειά σας για την ενίσχυση των πνευματικών και πολιτιστικών δεσμών με τους συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό αξίζει τη βαθύτερη ευγνωμοσύνη», τόνισε ο Πούτιν.

Ο Πρόεδρος σημείωσε, επίσης, ότι σήμερα το Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας συνεχίζει με αξιοπιστία τις παραδόσεις υπεύθυνων υπηρεσιών, συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση δημοφιλών, κοινωνικά σημαντικών, φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών και συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της διεθνούς ανθρωπιστικής συνεργασίας.

Το Τμήμα Εξωτερικών Υποθέσεων έχει πετύχει βήμα- βήμα  αξιοποιώντας και κυρίως το διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο να αυξήσει την επιρροή του σε βάρος του Πατριαρχείου με το οποίο είναι σε πόλεμο τα τελευταία χρόνια με αφορμή και την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας.

Σε Συρία, Ιεροσόλυμα, Σερβία το Τμήμα έχει αναπτύξει δράσεις  σε καθαρά πολιτικούς ρόλους, γνωστοποιώντας αυτές τις δράσεις παντού μέσω των διαφόρων site τα οποία φιλοξενούν το σύνολο των ειδήσεων  για τις δραστηριότητες και τις θέσεις του…

Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει στο σύνολο των ορθόδοξων Εκκλησιών είναι η μεγάλη οικονομική ισχύς που έχει , η καλή πληροφόρηση  η οποία προέρχεται από κρατικές υπηρεσίες ,οι υπηρεσίες του που είναι πλαισιωμένες από ειδικούς αναλυτές και αρθρογράφους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ