Τετάρτη, 26 Μαΐου 2021, άρχισε τις εργασίες της η Διασυνοδική Επιτροπή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στη Μόσχα, υπό την προεδρεία του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Πατριάρχης Μόσχας, μεταξύ άλλων, ανέφερε:«Χαίρομαι, που παρά τις περίπλοκες περιστάσεις, καταφέραμε να συνέλθουμε στην τακτική συνεδρία της ολομέλειας της Διασυνοδικής Επιτροπής. Εδώ και περισσότερο από ένδεκα χρόνια αυτό το συμβουλευτικό σώμα, το οποίο δεν έχει ανάλογα ανά την Ορθοδοξία, βοηθά την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας και τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο με την προπαρασκευή αποφάσεων, που έχουν μεγάλη πρακτική βαρύτητα στη σύγχρονη ζωή της Εκκλησίας, προετοιμάζοντας σχεδόν όλες τις διεξαγόμενες σε μας Συνόδους. Και σήμερα, όπως και τις επόμενες ημέρες πρόκειται να συζητήσουμε ορισμένα σχέδια κειμένων προς παραπομπή τους στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, η οποία, θεία συνάρσει, θα συγκληθεί τον προσεχή Νοέμβριο. Ιδιαίτερο χαιρετισμό απευθύνω σήμερα σε όσους ενταχθήκατε στο σώμα κατά την περίοδο μετά την τελευταία μας συνεδρίαση της ολομέλειας, τον Ιανουάριο του 2020»

Ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν σε προκαταρκτική συζήτηση είναι «Κανονισμός περί κανονικών επιτιμίων και πειθαρχικών τιμωριών των κληρικών», «Περί θύραθεν εργασίας των κληρικών», «Περί ευλογίας των ορθοδόξων χριστιανών για εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων», «Περί απαραβιάστου της ζωής του ανθρώπου από στιγμής της συλλήψεως».

Η Διασυνοδική Επιτροπή έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και συνδράμει στη λήψη αποφάσεων για θέματα που σχετίζονται με την εξωτερική και εσωτερική δραστηριότητα του Πατριαρχείου Μόσχας.