Αρχική » Ο Πατριάρχης Ρουμανίας για την ημέρα των Ρουμἀνων της Διασποράς

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας για την ημέρα των Ρουμἀνων της Διασποράς

από christina

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ, με αφορμή την ημέρα των Ρουμάνων της Διασποράς, απηύθυνε μήνυμα ενότητας και προέτρεψε τους Ρουμάνους της Διασποράς να μη λησμονοὐν την πατρίδα τους και να παραμένουν σε επαφή και επικοινωνία με τον οικογενειακό ιστό και τη δομή της ρουμανικής κοινωνίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πατριάρχης στο μήνυμά του τόνισε: «To Πατριαρχείο απευθύνει μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης σε όλους του Ρουμάνους της διασποράς. Το 2021 έχει δηλωθεί από την Ιερά Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρουμανίας ως το έτος που είναι αφιερωμένο στους Ρουμάνους της διασποράς. Την τελευταία δεκαετία έχει πάρει υπόσταση η αυξημένη προσοχή του Πατριαρχείου στους Ρουμάνους του εξωτερικού με σημαντικά έργα που υλοποιήθηκαν, με την ίδρυση νέων ενοριών αλλά και Επισκοπών σε όλο τον κόσμο.

Μέσα από τους Ιεράρχες και τους Ιερείς της, η Μητέρα Εκκλησία ευλογεί και ενθαρρύνει τα πνευματικά παιδιά της στο εξωτερικό και, ταυτόχρονα, ανακαλύπτει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, στην επιθυμία τους για ένα καλύτερο μέλλον. Ως εκ τούτου, στις ρουμανικές Ορθόδοξες εκκλησίες παντού, οι Ρουμάνοι αισθάνονται τη χαρά της ανακάλυψης και της ζωής της προγονικής πίστης, συμμετέχουν στη λειτουργική ζωή, ανακουφίζουν την καυτή επιθυμία τους για τους αγαπημένους τους και τους τόπους γέννησης τους και επιβεβαιώνουν τη βαθιά εθνική τους ταυτότητα.

Μέσα από τη συμμετοχή τους στην λειτουργική, στις πολιτιστικές εκδηλώσεις και  στις δράσεις που οργανώνονται από τις ενορίες προωθούνται οι μόνιμες αξίες της Ορθόδοξης Πίστης και η ρουμανική κουλτούρα και όλα συμβάλλουν στην περίπλοκη διατήρηση της ταυτότητας έξω από τη χώρα της Ρουμανίας.

Η συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας, μαζί με τις κρατικές αρχές της Ρουμανίας, στη διατήρηση και την καλλιέργεια της ρουμανικής ταυτότητας αποσκοπεί επίσης στην υποστήριξη της κοινωνικής ένταξης των Ρουμάνων στις χώρες υποδοχής, χωρίς πολιτιστική αφομοίωση και χωρίς εθνικοποίηση. Υπό αυτήν την έννοια, καλλιεργείται μια αρμονική συνύπαρξη Ρουμάνων παντού με τους πολίτες των χωρών στις οποίες ζουν σήμερα, ειδικά όταν, σε ορισμένα μέρη του κόσμου, η ιατρική, ηθική, πνευματική και οικονομική κρίση εκδηλώνεται μερικές φορές μέσα από κοινωνικές εντάσεις και μπορούν να εκφυλιστούν σε διεθνικές και διαθρησκευτικές συγκρούσεις.

Με την ευκαιρία της Ημέρας των Ρουμάνων της διασποράς εύχομαι  αγάπη και η επιθυμία των Ρουμάνων που ζουν έξω από τη Ρουμανία να παραμείνει η επαφή με τους αγαπημένους τους και να κρατήσουν την οικογένεια και το έθνος των Ρουμάνων ενωμένα.

Με μεγάλη εκτίμηση και γονική ευλογία,

† Ο Δανιήλ

Πατριάρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ