Αρχική » Μητροπολίτης Πειραιώς: Επιμνημόσυνη Δέηση στους μάρτυρες του Γένους μας

Μητροπολίτης Πειραιώς: Επιμνημόσυνη Δέηση στους μάρτυρες του Γένους μας

από christina

Το Σάββατο 29 Μαΐου 2021, ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στον ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, του τελευταίου Αυτοκράρορα του Βυζαντίου. Ο ανδριάντας βρίσκεται στην πλατεία, μπροστά στην κεντρική είσοδο του Καθεδρικού Ι. Ναού Αγίας Τριάδος, στον Πειραιά.

«Τελούμε σήμερα κατά χρέος Επιμνημόσυνη Δέηση στους μάρτυρες του Γένους μας, στους ήρωες των οποίων το αίμα πότισε το δέντρο της μαρτυρικής πορείας του αθανάτου ελληνισμού», ξεκίνησε στο σύντομο λόγο του ο Μητροπολίτης.

«Σήμερα είναι η ανάμνηση της αποφράδος ημέρας, της 29ης Μαΐου 1453, όταν έπεσε η Κωνσταντινούπολη, όταν σταμάτησε η χιλιόχρονη πορεία της χριστιανικής αυτοκρατορίας που πύργωσε ο Μέγας Κωνσταντίνος» ανέφερε στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, υπογραμμίζοντας πως «δυστυχώς η Πόλη των ονείρων μας, η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ρωμαίων κατελύθη κατ’ ουσίαν στα 1204 από την μανία των εκ Δύσεως ελθόντων σταυροφόρων κατακτητών, οι οποίοι μέσα από την κακοδοξία και την αίρεση επετέθηκαν στην άμωμη Ανατολή, η οποία διεκράτησε επί αιώνες αλώβητη και ακαινοτόμητη την πίστη των Αποστόλων, των Αγίων Πατέρων και των Οικουμενικών Συνόδων».

(1) Επιμνημόσυνη Δέηση στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς κ.Σεραφείμ. – YouTube

«Οφείλουμε πάρα πολλά στη μνήμη αυτού του ανδρός, του ήρωως του Γένους, γιατί παρόλη την τραγωδία της πτώσεως ήταν εκείνος που έσπειρε τον σπόρο, τον πόθο της Λευτεριάς και της Παλιγγενεσίας και με το αίμα του πότισε αυτόν τον σπόρο και καρποφόρησε», είπε σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος υπογραμμίζοντας ότι «αυτή η εκούσια θυσία, αυτή η μεγάλη προσφορά υπήρξε το εφαλτήριο για την παλιγγενεσία και για την αδούλωτη ψυχή των μαρτύρων του Γένους, για την αδούλωτη ψυχή των Νεομαρτύρων, των χιλιάδων κοριτσιών και αγοριών που δεν εξισλαμίστηκαν, αλλά έμειναν αμετακίνητα εδραίοι στην πίστη της αναστάσεως και της λυτρώσεως του ανθρώπου, στην αποκάλυψη του αιωνίου Θεού Λόγου».

Μεαξύ άλλων, ο Μητροπολίτης ανέφερε ότι «σήμερα, εδώ στην ελεύθερη Ελλάδα, μπροστά στον ανδριάντα του μάρτυρος, τιμούμε το μεγαλειώδες αυτό μήνυμα που μας κόμισε στην τόσο αποφράδα στιγμή της ιστορίας μας» εξέφρασε, εκ μέρους όλων, προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Ε.Β.Ε.Π. την βαθιά ευγνωμοσύνη «για αυτή την μεγαλειώδη δωρεά η οποία έγινε με την επέτειο των 200 χρονών από την εθνική μας παλιγγενεσία». Τους συνεχάρη για το έργο που επιτελούν «στην διασφάλιση των ζωπύρων του Γένους, της αξιοπρέπειας, της ωραιότητας, της καλοσύνης, των ιδεωδών που συνθέτουν και συναπαρτίζουν τον πολιτισμό μας».

Και, κλείνοντας την σύντομη προσλαλιά του, τόνισε: «Αιωνία η μνήμη των Μαρτύρων του Γένους μας. Αιωνία η μνήμη του τελευταίου αυτοκράτορος της χιλιόχρονης χριστιανικής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ας πάρουμε παράδειγμα στους σύγχρονους κόσμους και καιρούς από το μήνυμα, τη θυσία, τον αγώνα, την πίστη, την αλήθεια, τη μαρτυρία και το μαρτύριο αυτών των ηρώων οι οποίοι με το αίμα τους μας χάρισαν τη δική μας λευτεριά, γιατί ο σπόρος που έπεσε εκεί στα τείχη της Κωνσταντινουπόλεως καρποφόρησε και έγινε μεγάλο δένδρο και μας χάρισε πλέον την εθνική μας παλιγγενεσία, την εθνική μας αυτάρκεια, αυτοδιάθεση και αυτογνωσία. Ας μεταλαμπαδεύσουμε στην διάδοχη γενιά αυτό το μήνυμα σε καιρούς δύσκολους».

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ο Εθνικός μας Ύμνος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ