Αρχική » Ο Άγιος Νεομάρτυς Κωνσταντίνος, ο πρώην μουσουλμάνος

Ο Άγιος Νεομάρτυς Κωνσταντίνος, ο πρώην μουσουλμάνος

από christina

Ο Άγιος Νεομάρτυς Κωνσταντίνος είχε μουσουλμανική καταγωγή. Γεννήθηκε στη Μυτιλήνη, σ᾿ένα μικρό χωριό, το “Ψιλομέτωπο”. Μεγαλωσε σε μία φτωχική οικογένεια και οι γονείς του έκαναν κάθε εργασία ώστε να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Έτσι, με πολλές ανέχειες, κατέφυγαν πρώτα στην περιοχή της Μαγνησίας και αργότερα στη Σμύρνη, όπου η μητέρα μαζί με τα παιδιά της εργάστηκαν σε ένα οπωροπωλείο.

Εκεί στη Σμύρνη, ο  Κωνσταντίνος που είχε αγαθή προαίρεση και προδιάθεση, πολλές φορές, κατέφευγε στη Μητρόπολη της περιοχής και διδασκόταν την ελληνική γλώσσα, κυρίως, όμως, μάθαινε για τη χριστιανική πίστη, μάθαινε για το Ευαγγέλιο και τους λόγους των Πατέρων. Και, όπως ήταν φυσικό, δεν άργησε να εκδηλώσει την επιθυμία του να κατηχηθεί, να γνωρίσει βαθύτερα την ορθόδοξη πίστη και να βαπτισθεί. 

Από τη Σμύρνη έφθασε στο “Περιβόλι της Παναγίας”, στο Άγιον Όρος. Εποχές δύσκολες, ταραγμένες. Ήταν αρχές του 19 ου αιώνα και ο νεαρός Κωνσταντίνος αναζητούσε πνευματικό καταφύγιο στα μοναστήρια του Άθωνα.

Στη Μονή Μεγίστης Λαύρας συνάντησε τον Πατριάρχη της Πόλης, τον Γρηγόριο τον Ε’, ο οποίος τότε μόναζε αυτο-εξόριστος στη Μονή. Ο Γρηγόριος τον δέχθηκε κοντά του, τον κατήχησε και τον βάπτισε χριστιανό, δίνοντάς του τ᾿ όνομα Κωνσταντίνος.

Η επιθυμία, τ᾿όνειρο του πρώην μουσουλμάνου να γίνει χριστιανός, από τα χέρια ενός μαρτυρικού Πατριάρχη, είχε μόλις, γίνει πραγματικότητα.

Από το Άγιον Όρος έφθασε στις Κυδωνίες. Εκεί, όμως, κάνοντας το σημείο του Σταυρού, αναγνωρίστηκε από κάποιον μουσουλμάνο, παλαιό του γνώριμο, ο οποίος αμέσως την κατήγγειλε στον Τούρκο Αγά της περιοχής.

Από τότε ξεκίνησε και το μαρτύριο του Αγίου Νεομάρτυρος Κωνσταντίνου. Φυλακίσθηκε, υπέμεινε βασανιστήρια για να αρνηθεί τον Χριστό και τη χριστιανική του πίστη.  Αυτός υπέμενε με ανδρείο το φρόνημα, καρτερικά, συγχωρητικά, μεγαλόψυχα.

Τον έστειλαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου μετά από φρικτά βασανιστήρια και αφού δεν κατόρθωσαν να τον μεταπείσουν να αποκηρύξει τον Χριστό, τον απαγχόνισαν. Το ημερολόγιο είχε σταματήσει στις 2 Ιουνίου 1819.

Δημήτριος Λυκούδης, θεολόγος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ