Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση που διοργάνωσε γνωστή Τράπεζα, για την πρωτοβουλία Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρέστησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο Αρχιεπίσκοπος, αναφερόμενος στο δημογραφικό ζήτημα, ανέφερε: «Το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας καθίσταται εκ των πραγμάτων το υπ’ αριθμόν ένα εθνικό πρόβλημα, μείζον κάθε άλλου προβλήματος, το οποίο κυριολεκτικά απειλεί να δυναμιτίσει τα θεμέλια και αυτής ακόμη της ύπαρξης και υπόστασής μας σε συνθήκες ελευθερίας και κοινωνικής ευημερίας» 

Και συμπλήρωσε: «Οι παράγοντες που συμβάλλουν αρνητικά στην υπογεννητικότητα, όπως διαχρονικά και εμπειρικά τους βλέπει η Εκκλησία μέσα από τη συσσωρευμένη δισχιλιετή εμπειρία Της, είναι:

1) Η εκκοσμίκευση και αποϊεροποίηση της κοινωνίας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Χριστιανικές οικογένειες, μεταξύ των οποίων οι ιερατικές, αποτελούν τις κατ’ εξοχήν πολυμελείς οικογένειες σήμερα.
2) Η υποτίμηση του κλασσικού γάμου και γενικά του οικογενειακού θεσμού.
3) Η κυρίαρχη κουλτούρα των ασταθών ερωτικών σχέσεων, του ατομισμού και της ιδιοτέλειας των γονέων σχετικά με το περιεχόμενο της κύησης. Χρειάζεται η εξισορρόπηση των δικαιωμάτων και μάλιστα η προστασία του αγέννητου παιδιού, το οποίο από τη σύλληψή του αποτελεί αυθύπαρκτη οντότητα και προσωπικότητα.
Πολιτεία, Εκκλησία και Κοινωνία των πολιτών οφείλουν να δημιουργήσουν τις απαραίτητες δομές, ώστε να αποφεύγονται οι διακοπές κύησης και να στηρίζονται μητέρες ή παιδιά.

4) Οι δυσχερείς επαγγελματικές και οικονομικές συνθήκες.

5) ΜΜΕ και Νομοθετήματα της Πολιτείας.
Άστοχα νομοθετήματα της Πολιτείας, συμβαλλούσης και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, υπονομεύουν κυριολεκτικά τα θεμέλια του σταθερού και συνεκτικού οικογενειακού βίου, ενώ και τα ΜΜΕ με τη σειρά τους προβάλλουν συστηματικά αμφισβητούμενης αξίας πρότυπα διαπροσωπικών ερωτικών και «οικογενειακών» σχέσεων».

Τέλος, εκφράζοντας τη θέση της Εκκλησίας επάνω στο ζήτημα αυτό, τόνισε: «Η διδασκαλία και η θεώρηση της Εκκλησίας επί του θέματος είναι γνωστές. Όμως, η Εκκλησία της Ελλάδος δεν περιορίζεται σε θεωρητικές διατυπώσεις και σε ηθικοπλαστικού τύπου κηρύγματα. Έχει αναλάβει και συνεχίζει να αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ενίσχυσης της γεννητικότητα» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος και ανέφερε επιγραμματικά τα εξής:

Α) Η πολύπλευρη στήριξη των οικογενειών – πνευματική και ψυχική μέσω των ιερών μυστηρίων και των ιερών ακολουθιών της Εκκλησίας και της εκκλησιαστικής πνευματικής ζωής. Η ηθική, διδακτική και ψυχολογική στήριξη μέσω των διαφόρων εκκλησιαστικών ιδρυμάτων και δομών, όπως Ιδρύματα Γάμου και Οικογένειας, Σχολές Γονέων, Κέντρα Συμπαραστάσεως Οικογένειας. Η διαμεσολάβηση των ιερέων και των πνευματικών για την υπέρβαση των διαφόρων προβλημάτων που προκύπτουν εντός του γάμου.

Β) Η επίσης πολύπλευρη υλική στήριξη με διάφορους τρόπους, όπως η υλική ενίσχυση οικογενειών, η ενίσχυση των συλλόγων πολυτέκνων, οι δομές στήριξης γεννήσεων και αποφυγής διακοπής της κύησης, οι κατασκηνώσεις για παιδιά και νέους, τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, τα κοινωνικά φροντιστήρια, οι υποτροφίες σπουδών, οι φοιτητικές εστίες, τα διάφορα οικονομικά βοηθήματα σπουδών, η στήριξη κατά τη στρατιωτική θητεία, η εργασία σε εκκλησιαστικές δομές και ακόμη η καλώς νοούμενη διαμεσολάβηση προς εξεύρεση εργασίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα υλικής ενίσχυσης αποτελεί η θεσμοθέτηση το 1999 του επιδόματος του 3ου παιδιού στη Θράκη. Το 1999 ήταν μόλις 100 οι τρίτεκνες οικογένειες. Το 2005 οι γεννήσεις 3ου παιδιού έφθασαν τις 900, ενώ σήμερα υπερβαίνουν τις 800. Συσσωρευτικά, χιλιάδες τρίτα παιδιά γεννήθηκαν την παρελθούσα 20ετία στη Θράκη, εν πολλοίς χάρις στο επίδομα αυτό της Εκκλησίας της Ελλάδος και των πολλών ευγενών ανθρώπων και ιδρυμάτων που κατά καιρούς το στήριξαν γενναιόδωρα».