Αρχική » Υπουργός Εξωτερικών: “Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας αποτέλεσε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης”

Υπουργός Εξωτερικών: “Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας αποτέλεσε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης”

από christina

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απηὐθυνε σύντομο χαιρετισμό, με βιντεοσκοπημένο μήνυμα, στην έναρξη εργασιών του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Πολιτισμικής Κληρονομιάς. Το Συνέδριο διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Αναφέρθηκε στη συμπόρευση ελληνικού  και ισλαμισμού πολιτισμού μέσα στην πορεία του χρόνου, μία συμπόρευση που αλληλεπίδρασε ιστορικά και πολιτισμικά ανάμεσα στους λαούς της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Ο κ. Δένδιας, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Ο πλούτος των ιστορικών και πολιτιστικών αυτών εμπειριών και οι θρησκευτικές παραδόσεις αποτελούν έμπνευση για μια δημιουργική και ειρηνική συνύπαρξη, επωφελή για όλους τους λαούς της Μεσογείου και της Μ. Ανατολής. Στην προσπάθεια αυτή δεν συμβάλλουν δυστυχώς αποφάσεις όπως αυτές της μετατροπής σε τεμένη της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας, δύο διαχρονικών συμβόλων της συνύπαρξης λαών, πολιτισμών και θρησκειών, που έχουν χαρακτηρισθεί Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Μάλιστα η ίδια η Τουρκία, με δικές της ενέργειες, είχε φροντίσει να χαρακτηριστούν ως μουσεία τα δύο αυτά μνημεία. Σήμερα, όμως, αποκόπτονται από τον ρόλο αυτό. Μετατρέπονται σε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, προκαλώντας απρόκλητα εχθρότητες και αντιπαλότητες που έσβησαν πολλά χρόνια πριν».

Συμμετοχή ΥΠΕΞ, Ν. Δένδια, στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Πολιτισμικής Κληρονομιάς (Αθήνα, 2-3.6.2021) – YouTube

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ