Με επιστολή προς την Επιτροπή Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας, μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ ζητούν να επιτευχθεί η πλέον δυνατή συνεργασία με άλλους εταίρους και φορείς από όλο τον κόσμο, προκειμένου η Τουρκία αλλά και ο Πρόεδρός της, Ρ. Ερντογάν, να λογοδοτήσουν για τις συνεχείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην επιστολή τους, τα μέλη του Κογκρέσου, μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι «παρά τη διεθνή καταδίκη, το κράτος της Τουρκίας συνεχίζει να εμπλέκεται σε χρόνιες, ανήκουστες και συστηματικές παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Επιπλέον, το τουρκικό κράτος εξακολουθεί να απορρίπτει το νομικό καθεστώς και την ταυτότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Τα μέλη του Κογκρέσου, Τζον Σαρμπάνης, Γκας Μπιλιράκης, Ντινα Τίτους, Τσάρλι Κράιστ, Κρις Πάππας, Νικόλ Μαλιοτάκης, και Βικτόρια Σπαρτζ, οι οποίοι υπογράφουν και την επιστολή, τονίζουν ότι «η τουρκική απόρριψη της  οικουμενικότητας του Πατριαρχείου παραβιάζει όχι μόνο την ελευθερία της συνείδησης, της πίστης και της θρησκείας των Ελλήνων Ορθόδοξων χριστιανών πολιτών της Τουρκίας, αλλά και των 300 εκατομμύριων Ορθόδοξων Χριστιανών παγκοσμίως που εμπίπτουν στην πνευματική ηγεσία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης».

Και αναφερόμενοι στην Αγία Σοφία και στις αυθαιρεσίες των Τούρκων, σημειώνουν: «Η αυθαίρετη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από την Τουρκία σε τζαμί τον Ιούλιο του 2020 αποτελεί παραβίαση των υποχρεώσεων της Τουρκίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την Σύμβαση της UNESCO σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, την οποία η Τουρκία έχει υπογράψει. Οι σοβαρές παραβάσεις ενάντια σε ένα θρησκευτικό σύμβολο του επιπέδου του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Πατριαρχείου πρέπει να έχουν σημαντικές συνέπειες», καταλήγουν.