Παρασκευή 4 Ιουνίου, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Ερντογάν προχώρησε στην τέλεση των εγκαινίων ενός νέου τζαμιού, στην πόλη Ζονγκουλντάκ του Πόντου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος στην ομιλία του έκανε αναφορά στους λόγους που συνέβαλαν ώστε να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί, και σχολιάζοντας την κριτική που δέχθηκε για την ενέργειά του αυτή, δήλωσε: «Πιστεύω πως κάθε τζαμί το οποίο χτίζουμε, είναι ένας πνευματικός φρουρός που προστατεύει το μέλλον του λαού μας και της πατρίδας μας. Eμείς αυτά τα εδάφη τα διατηρήσαμε και τα κάναμε πατρίδα μας με το αίμα μας, με τη σημαία μας και με τον ήχο της προσευχής που ακούγεται από τα τζαμιά. Γι’ αυτό είναι σημαντικό και έχει νόημα το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας και πάλι για προσκύνημα ως τζαμί, καθώς είναι κληρονομιά κατάκτησης».

Ο κ. Ερντογάν υποσχέθηκε την ανέγερση πολλών ακόμη τζαμιών σε όλη την περιοχή της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 28 Μαΐου, ο Τούρκος Πρόεδρος εγκαινίασε ένα νέο τζαμί στην πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, δίπλα από τον ορθόδοξο Ναό της Αγίας Τριάδος. Μάλιστα, η ημερομηνία που επέλεξε, από μόνη της, αποτέλεσε πρόκληση: ήταν παραμονή της 29ης Μαΐου, παραμονή της επετείου της Αλώσεως της Πόλης.