Αρχική » Οικουμενικός Πατριάρχης: Να θυμόσαστε την Ίμβρο

Οικουμενικός Πατριάρχης: Να θυμόσαστε την Ίμβρο

από christina

Κυριακή 6 Ιουνίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος λειτούργησε στον Ναό του Αγίου Γεωργίου, στη γενέτειρά του, στην Ίμβρο. Μάλιστα, προέτρεψε τους επισκέπτες να θυμούνται και να μην ξεχνούν το νησί, ενώ, ταυτόχρονα, ευχαρίστησε τους ντόπιους κατοίκους για όσα κάνουν για τον τόπο τους.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στα πρώτα του βήματα στο νησί: «Επεθύμισα να βιώσω πάλι το ιερόν έδαφος της γλυκιάς πατρίδος όπως έγραφε και ο συνονόματος μου Βαρθολομαίος ο Κουτλουμουσιανός ο λογιότατος Γλυκιανός το 1830. Και να που η επιθυμία αυτή έγινε πραγματικότητα και ευρισκόμαστε σήμερα εδώ στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου εν λειτουργική συνάξει χοροστατούντες κατά την Θεία Λειτουργία της Κυριακής του Τυφλού».

Αναφερόμενους στους κατοίκους του νησιού, τόνισε: «Αισθανόμαστε να πλημυρίζουν σήμερα τις ψυχές όλων μας η ίδια ανέκφραστη ευφροσύνη άμα τη αγαλλίαση, τη σταθερή ελπίδα και αμετάθετη αγάπη. Έξι εβδομάδες πέρασαν από την εορτή των εορτών και την πανήγυρη των πανηγύρεων και ήρθαμε και χαρήκαμε το πατρικό μας σπίτι και την ανακαινισμένη εδώ εκκλησία του χωριού μας, τον γλυκό ήχο της καμπάνας, τα ταπεινά εξωκλήσια, τα γνώριμα μονοπάτια, τα οικεία πρόσωπα, την λαλιά των Ιμβρίων, την εγκαρδιότητα της συναντήσεως μας. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η διαμονή μας εδώ ομόρφυνε η παρουσία σας η οποία έδωσε καινή πνοή και ζωή στο νησί μας. Ευχαριστώ όλους όσους ζείτε μόνιμα εδώ καθώς και όλους εσάς που μπορέσατε να έθετε και πάλι στη γενέτειρά μας γιατί βιώνετε εμπράκτως το ότι δεν ξεχνάτε τον τόπο σας και σας παρακαλώ να μην το ξεχνάτε ποτέ. Να έρχεστε και να επανέρχεστε και να παρακινείτε και τα παιδιά μας να έρχονται και να συνδέονται με τον τόπο της καταγωγής τους».

Στη συνέχεια, ο κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε το Δημοτικό Σχολείο στους Αγίους Θεοδώρους, το οποίο επαναλειτούργησε το 2013 και σήμερα απαριθμεί δεκατρία παιδιά και εννέα στο νηπιαγωγείο.

«Μετά το πρώτο βήμα το 2013 με το δημοτικό σχολείο και στη συνέχεια, το 2015, με τη λειτουργία Γυμνασίου και Λυκείου στα Αγρίδια το μόνο που έλειπε ήταν ένα ελληνικό νηπιαγωγείο και μετά δόθηκε η άδεια να λειτουργήσει και νηπιαγωγείο που σήμερα υπάρχουν επτά μικρά παιδιά και έτσι η Ίμβρος αποκτά πλήρη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ελληνική εκπαίδευση. Δεν είναι ένα συνηθισμένο σχολείο διότι το χωριό, οι Άγιοι Θεόδωροι, είναι το χωριό του Οικουμενικού μας Πατριάρχη και ο ίδιος έμαθε εδώ τα πρώτα του γράμματα. Οι δάσκαλοι σήμερα είναι έξι, μαζί με την διευθύντρια την κ. Παρασκευή Μπερμπέρη. Μαθήματα γίνονται στα Ελληνικά αλλά και στα Τουρκικά», αναφέρει η κ. Σοφία Θεοδωρίδου, σε ενα σύντομο βίντεο που επιμελήθηκε

Ο Οικ. Πατριάρχης στους Αγίους Θεοδώρους Ίμβρου #ιμβρος2021 #οικουμενικοσπατριαρχης #πατριαρχης – YouTube

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ