Αρχική » Μητροπολίτης Ιλαρίων: Ρωσία και ΗΠΑ έχουν περισσότερα σημεία επαφής

Μητροπολίτης Ιλαρίων: Ρωσία και ΗΠΑ έχουν περισσότερα σημεία επαφής

από christina

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας, απαντώντας στην εκπομπή «Εκκλησία και κόσμος»,  του τηλεοπτικού δικτύου «Ρωσία 24», αναφορικά με την επικείμενη συνάντηση των Προέδρων Ρωσίας και ΗΠΑ, απάντησε ότι υπάρχουν περισσότερα σημεία επαφής μεταξὐ των δύο χωρών.

«Αρκεί να θυμηθούμε ότι είμαστε γείτονες: μας χωρίζουν μόλις τέσσερα χιλιόμετρα του Βερίγγειου Πορθμού, απόσταση, την οποία μια θαρραλέα Ρωσίδα κάλυψε κολυμπώντας», τόνισε ο ιεράρχης.

Επίσης υπέδειξε την κοινή χριστιανική κληρονομιά: «Σχετικά πρόσφατα μελέτησα το βιβλίο του μητροπολίτη Κλήμεντος για την Ορθοδοξία στην Αλάσκα. Πόσες προσπάθειες κατέβαλαν οι δικοί μας Ρώσοι ιεραπόστολοί κηρύσσοντας στους γηγενείς! Η ρωσική εκκλησιαστική αποστολή στη Αλάσκα λειτούργησε περισσότερο από εκατό χρόνια κι εισέφερε πολλούς καλούς καρπούς».

«Μάλλον, όμως, το πιο σημαντικό, που οφείλουμε να πούμε υπό την παρούσα κατάσταση είναι ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ, ως δύο μεγάλες δυνάμεις, τις οποίες συχνά χαρακτηρίζουν ως υπερδυνάμεις, έχουν άμεση ευθύνη για τη διαφύλαξη της παγκόσμιας ειρήνης», ανέφερε ο Μητροπολίτης κ. Ιλαρίωνας.

Ο κ. Ιλαρίων, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Εάν διατηρηθούν αυτές οι ισορροπίες, εάν οι χώρες κατορθώσουν να υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους χωρίς παραλλήλως να καταστρέφουν την παγκόσμια ειρήνη, αυτό ίσως θα είναι και το κυριότερο, που μπορεί να επιτευχθεί και στην επικείμενη συνάντηση των δύο προέδρων και στις μεταγενέστερες συνομιλίες, οι οποίες θα διεξαχθούν τόσο στο ανώτατο, όσο και σε άλλα επίπεδα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ