Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρ. Ερντογάν, σχετικά με τον συμβολισμό των τεμένων που προσέδωσε, δήλωσε ότι πρόκειται για εργαλειοποίηση της θρησκείας, από την πλευρά του Τούρκου Προέδρου.

Ο κ. Χρυσόστομος ανέφερε ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να επιβληθεί στον Ισλαμικό κόσμο και έτσι οδηγείται στην εκούσια προσπάθεια συσπείρωσης των ισλαμικών θέσεων και αντιλήψεων.

Ο Μητροπολίτης, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Μια ακόμη επιβεβαίωση όσων είχε προοιωνίσει η μετατροπή του παγκόσμιου μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς, του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, και η αποκλειστική χρήση του ως ισλαμικού τεμένους, δηλαδή την υιοθέτηση ενός νέου προσανατολισμού προς το παρελθόν, προκεμαλικής ρητορικής και δράσης, με ότι αυτό συνεπάγεται στο επίπεδο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων της γείτονος χώρας με τους γείτονες της».

Και συμπλήρωσε: «Η συγκεκριμένη όμως δήλωση έχει και μια ακόμη παράμετρο, η οποία δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Είναι η εργαλειοποίηση της θρησκείας για ιδιοτελείς σκοπούς και ιδεολογικούς προσανατολισμούς, ως μια βάση δηλαδή συσπείρωσης και ενδυνάμωσης ισλαμιστικών αντιλήψεων. Προσπαθεί να επιβληθεί στον λοιπό ισλαμικό κόσμο, ως ο «αντ’ αυτών», και να επιβάλλει κανόνες συμμόρφωσης και συμπεριφοράς, ιδεολογικούς και ηθικούς, για να εγκαθιδρύσει τον δικό του ρυθμιστικό ρόλο και λόγο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτή όμως η εργαλειοποίηση και η χρήση της ισλαμικής θρησκείας δεν μπορεί να δίνει το δικαίωμα ώστε να επιζητεί την αναγνώριση της ως υγιούς θρησκευτικότητας, γιατί αυτή ανήκει σ’ εκείνες τις θρησκείες οι οποίες δεν διεκδικούν αλλά καλλιεργούν και σέβονται την ετερότητα. Συμβάλλουν στην αρμονία και ισορροπία της ανθρώπινης κοινωνίας και του κόσμου μέσα από τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της θρησκευτικής ελευθερίας και της ετερότητας όλων των άλλων».

Πληροφορίες από eleftherostypos.gr