Αρχική » Οργή της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά του Μητροπολίτη Μόρφου

Οργή της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά του Μητροπολίτη Μόρφου

από christina

Η όλη στάση του Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεοφύτου κινδυνεύει να διασαλεύσει τις σχέσεις της Εκκλησίας της Κύπρου με την Εκκλησία της Ελλάδος, καθώς ο Μητροπολίτης, όχι λίγες φορές, μέσω προφητειών αλλά και δηλώσεων του, που αρνούνται να συμβιβαστούν με τα μέτρα προφύλαξης κατά του κορονωϊού, έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του philenews, χθες ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέγνωσε στην παρουσία των μελών της Ιεράς Συνόδου (παρόντος και του Μητροπολίτη Μόρφου) επιστολή της Ιεράς Συνόδου της Ελλάδας. Δια της επιστολής της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας εκφράζει παράπονα ότι ο Μόρφου Νεόφυτος με τις ομιλίες και τα κηρύγματά του επηρεάζει το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ελλάδας όχι μόνο με τις προφητείες του αλλά και στο θέμα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊο, με αποτέλεσμα να προκαλούνται αντιφάσεις και διχαστικές απόψεις σε αυτό.

Ο κ. Νεόφυτος, σε παλαιότερη δήλωσή του, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Ούτε έχω εμβολιαστεί μέχρι σήμερα ούτε και προτίθεμαι να εμβολιαστώ στο μέλλον, καθότι θεωρώ πολύ επικίνδυνα τα συγκεκριμένα εμβόλια. Άλλωστε, σε πολλές συνεντεύξεις και κηρύγματά μου, που ήδη κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, έχω επεξηγήσει με σαφήνεια και υπευθυνότητα τους λόγους που αρνούμαι να εμβολιαστώ». 

Μετά τις συστάσεις που έκανε η Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, πάντοτε, βέβαια, με πληροφορίες της philenews, ο κ. Νεόφυτος δήλωσε ότι δεν θα επανέλθει για αυτό το ζήτημα έως τα Χριστούγεννα.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι στην επιστολή της Ιεράς Συνόδου της Ελλάδας εκφράστηκε επίσης και παράπονο σε αναφορές του Μακαριοτάτου για τα μέτρα που θα ελαμβάνονταν στις εκκλησίες την περίοδο του Πάσχα και συγκεκριμένα με την αναφορά του ότι δεν συμφωνεί με την Εκκλησία της Ελλάδας για τέλεση της αναστάσιμης ακολουθίας στις 9:00 μ.μ.

Ποιος είναι ο Μητροπολίτης Μόρφου;

Ο κατά κόσμον Όμηρος Μασούρας γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου του 1962 στο χωριό Πάνω Ζώδεια, που βρίσκεται κοντά στη Μόρφου  της επαρχίας Λευκωσίας. Εκεί έζησε τα πρώτα 12 χρόνια της ζωής του. Τα παιδικά του χρόνια σημαδεύτηκαν από τον θάνατο του πατέρα του στα τα οκτώ του χρόνια, ενώ στην ηλικία των 12 βίωσε την τουρκική εισβολή και τον θάνατο του μεγαλύτερου αδερφού του, Πέτρου. Ως πρόσφυγας πλέον, πέρασε τα εφηβικά του χρόνια στον προσφυγικό συνοικισμό των Λατσιών, έξω από την Λευκωσία. Το 1979 ξεκίνησε να σπουδάζει στην Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Κατά καιρούς έχει εκφραστεί με όχι ιδιαίτερη ευγένεια προς τους ομοφυλόφιλους και εν γένει προς τις μητέρες τους, θέση από την οποία έχει κρατήσει αποστάσεις η Εκκλησία της Κύπρου διά του Αρχιεπισκόπου της κ. Χρυσοστόμου, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι ο κ. Νεόφυτος όταν ομιλεί περί αυτών των ζητημάτων ομιλεί εξ ονόματός του.

Στις 16 Μαρτίου 2020 δήλωσε σε ομιλία του ότι η απομάκρυνση από τον αληθινό Θεό προκάλεσε τον κορονοϊό.

Παραλλήλισε τη σταύρωση του Χριστού με την κριτική που του άσκησαν τα ΜΜΕ, κυρίως για αυτές τις θέσεις του περί ομοφυλοφιλίας, για τις επιστημονικά αβάσιμες δηλώσεις του, προκαλώντας αρνητικά σχόλια.

Συνδέθηκε πνευματικά με πολλούς Γέροντες της εποχής του και αγίους πλέον, σήμερα, όπως με τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, τον Άγιο Ιάκωβο Τσαλίκη, τον Άγιο Πορφύριο Μπαϊρακτάρη κ.ά.

Όπως ο ίδιος ο Μητροπολίτης αναφέρει αυτοβιογραφικά «Τον Φεβρουάριο του 1982 πάω για πρώτη φόρα στο Άγιο Όρος και γνωρίζω τον γέροντα Παϊσιο και το Πάσχα του 1982 πηγαίνω στον Όσιο Δαυίδ στην Εύβοια και γνωρίζω τον άνθρωπο που κάλυψε το μέγα τραύμα της ορφάνιας μου,  τον γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη. Εκ τότε, όλες τις Μεγάλες Εβδομάδες και τα Χριστούγεννα τα περνάμε στο μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ, κοντά στον γέροντα Ιάκωβο και την ολιγάριθμη συνοδεία του μέχρι το 1987 που επιστρέφω στην Κύπρο για να γίνω μοναχός, διότι η μοναχική μου κλίση που ήταν κρυμμένη αναδύθηκε πολύ γρήγορα μέσα από τη συναναστροφή μου απ’ όλους αυτούς τους ανθρώπους του Θεού»

Και συμπληρώνει: «Στις 16 Ιανουαρίου 1987 εισέρχομαι στην μονή του Αγίου Γεωργίου Κοντού στη Λάρνακα που καθόριζε με την ασκητική του παρουσία ο πατήρ Συμεών και στις 27 Δεκεμβρίου 1987 χειροτονήθηκα διάκονος από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσόστομο  και με προτροπή δική του τελείωσα τη Θεολογική Σχολή Αθηνών.  Στις 17 Δεκεμβρίου 1993 χειροτονήθηκα πρεσβύτερος κι ακολούθως προεχειρίσθηκα σε Αρχιμανδρίτη. Το 1994 μετά από κοινή απόφαση του γέροντος μας πατρός Συμεών, εμένα και του σημερινού επισκόπου Αρσινόης Νεκταρίου αρχίσαμε την ανοικοδόμηση και ανασύσταση της παλαίφατης μονής Αγίου Γεωργίου Μαυροβουνίου στους Τρούλους και το Πάσχα του 1996 με το Χριστός Ανέστη εισήλθαμε στη αναστημένη  μονή».

Στις 13 Σεπτεμβρίου 1998 χειροτονείται Μητροπολίτης Μόρφου της Εκκλησίας της Κύπρου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ