Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως Δημητριάδος προχώρησε, με την άδεια του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου και του Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, στην έκδοση ενός ιστορικού βιβλίου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστοδούλου, με τίτλο "Εγχειρίδιο Ιεροψάλτου". Το βιβλίο πρόκειται να προσδώσει μεγάλη βοήθεια σε ιεροψάλτες και καθηγητές μουσικών ωδείων και βυζαντινών σχολών, αλλά και σε κάθε φιλόμουσο που αγαπά και ασχολείται με τη βυζαντινή μουσική.

Ακολουθεί σχετική Ανακοίνωση:

Με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου και την άδεια του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, Γενικού Δ/ντού της «Αποστολικής Διακονίας» της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, προχώρησε στην έκδοση ενός πολύτιμου και ιστορικού βιβλίου, σχετικά με το πρόσωπο του Ιεροψάλτου και την Ιεροψαλτική διακονία στον χώρο της Θείας Λατρείας.

Πρόκειται για ένα από τα πρώιμα έργα του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου, του από Δημητριάδος, υπό τον τίτλο «Εγχειρίδιο Ιεροψάλτου» και υπότιτλο «Βασικές υποχρεώσεις του Ιεροψάλτου ως συμβολή στη Λειτουργική Αναγέννηση», το οποίο αρχικώς εξέδωσε το 1971, ως Αρχιμανδρίτης – Γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου και στην συνέχεια το 1996, ως Μητροπολίτης Δημητριάδος, στον διαπρεπή Ιεραποστολικό και Εκδοτικό Οργανισμό της Ελλαδικής Εκκλησίας «Αποστολική Διακονία».

Η Σχολή μας, θέλοντας να συμβάλει στην εμπέδωση, εκ μέρους των μαθητών μας, του ακραιφνούς και γνήσιου Ορθοδόξου Ιεροψαλτικού ήθους, αλλά και να ενισχύσει την αυτοσυνειδησία των εν ενεργεία εκλεκτών Ιεροψαλτών μας, προσφέρει σε όλους το παρόν ιστορικό πόνημα, καθώς γνωρίζει ότι προέρχεται από έναν κορυφαίο Ιεράρχη, βαθύ γνώστη και υπηρέτη της Ψαλτικής μας Παράδοσης και της Βυζαντινής Μουσικής, ο οποίος καλλιέργησε και το, μεταξύ των πολλών άλλων, αξεπέραστο φωνητικό του χάρισμα, προς δόξαν του Αγίου Θεού, έως το τέλος του βίου του… Στο παρόν πόνημα ο Μακαριστός Χριστόδουλος καταγράφει σκέψεις, επισημαίνει παθογένειες και υποβάλλει προτάσεις, σχετικά με την λεγόμενη «Λειτουργική Αναγέννηση», η οποία ήδη από την εποχή των πρώιμων ιερατικών του χρόνων, απασχολούσε την διοίκηση της Εκκλησίας, ως άμεση αναγκαιότητα, με σκοπό την αποκάθαρση της Λατρείας από ξενικά και περιττά στοιχεία και κυρίως την ουσιαστικότερη συμμετοχή των πιστών στην Λειτουργική ζωή. Την Λειτουργική Αναγέννηση ο Μακαριστός Χριστόδουλος υπηρέτησε, με συνέπεια και ιδιαίτερη φροντίδα, ως Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, αφήνοντας πίσω του, μεταξύ των άλλων και έργο που δικαίως τον χαρακτηρίζει ως τον πλέον Λειτουργικό Αρχιεπίσκοπο της μεταπολεμικής Ελλάδος…».

Προκειμένου το παρόν πόνημα να γίνει μεθεκτό και κατανοητό κυρίως από τους εκκολαπτόμενους Ιεροψάλτες, τους μαθητές της Σχολής, αλλά και των αντίστοιχων ανά την Ελλάδα Σχολών, έγινε η απαραίτητη γλωσσική του επικαιροποίηση, σε προσεγμένη νεοελληνική απόδοση, καθώς ήταν γραμμένο σε λόγια καθαρεύουσα. Το υπεύθυνο αυτό έργο έφερε εις πέρας ο εκ των Καθηγητών της Σχολής κ. Δημήτριος Κατσικλής, Φιλόλογος – Εκπαιδευτικός, Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αναλήψεως του Χριστού Βόλου.

 

Το βιβλίο θα διατεθεί δωρεάν στους μαθητές της Σχολής, στους Ιεροψάλτες, που επιθυμούν να το αποκτήσουν, ενώ στο επόμενο διάστημα, θα σταλεί σε όλες της Σχολές Βυζ. Μουσικής της χώρας.