Αρχική » Αλλαγή επιστασίας στο Άγιον Όρος

Αλλαγή επιστασίας στο Άγιον Όρος

από christina

Σήμερα, 1/14 Ιουνίου 2021, τελέστηκε η τελετή αλλαγής της Επιστασίας στο Άγιον Όρος. Ο νέος Βατοπαιδινός Πρωτεπιστάτης Γέροντας Γεώργιος, πλαισιώνεται από τους αντιπροσώπους των Μονών Καρακάλλου π. Ιωσήφ, Κουτλουμουσίου π. Φιλόθεο  και Σταυρονικήτα π. Θεοφάνη, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους.

Στην τελέτη αλλαγής της Επιστασίας παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, αρχηγοί κομμάτων, αντιπρόσωποι Μονών του Αγίου Όρους, καθώς και εκπρόσωπο της Αστυνομικής και Λιμενικής Αρχής του τόπου.

Μετά το πέρας της τελετής η νέα Ιερά Βατοπαιδινή Επιστασία με τους αντιπροσώπους των Ιερών Μονών και τους επίσημους, κατευθύνθηκαν στο Συνοδικό της Ιεράς Επιστασίας όπου προσφέρθηκε το καθιερωμένο αγιορείτικο κέρασμα.

Αναφορικά με το ρόλο και το έργο της Επιστασίας:

Η Επιστασία είναι το εκτελεστικό όργανο των αποφάσεων της Κοινότητας που ασκεί τα λεγόμενα δημαρχιακά καθήκοντα. Είναι αυτή που έρχεται σε άμεση επαφή με τις υπηρεσίες και τα όργανα του κράτους, ενώ καταρτίζει και την Ημερήσια Διάταξη κάθε σύναξης της Ιεράς Κοινότητος. Κάθε χρόνο, την 1 Ιουνίου (με το παλαιό ημερολόγιο) πραγματοποιείται η καθιερωμένη τελετή Εγκαθίδρυσης της Ιεράς Επιστασίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ