Αρχική » Μητροπόλεις της Πελοποννήσου, μέσω ΕΣΠΑ, συντηρούν εκκλησιαστικά μνημεία

Μητροπόλεις της Πελοποννήσου, μέσω ΕΣΠΑ, συντηρούν εκκλησιαστικά μνημεία

από christina

Τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με της Μητροπόλεις της περιοχής. Θέμα συζήτησης και διαβούλευσης ήτα ο προγραμματισμός και η κατάρτιση, από πλευράς των Μητροπόλεων, ενός σχεδίου δράσεων και ενεργειών βασισμένο στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2021-2017.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενίσχυση της μέριμνας της Εκκλησίας που επικεντρώνεται στο προνοιακό της έργο, με ειδικότερο σκοπό τη συντήρηση και ανάδειξη των εκκλησιαστικών μνημείων που υπάγονται στις κατά τόπους τοπικές δικαιοδοσίες των Μητροπόλεων.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκας αναφέρθηκε στον σημαίνοντα ρόλο που φέρει η Εκκλησία στα κοινωνικά έργα και, ειδικότερα, στην προστασία των εκκλησιαστικών μνημείων και υποσχέθηκε ότι, ως Περιφέρεια, θα σταθεί αρωγός στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων για έργα κοινωνικής πρόνοιας, σε σύμπραξη, πάντοτε, με τις κατά τόπους Μητροπόλεις. Συνάμα, δε, αναφέρθηκε στο σεβασμό προς την Παράδοση, αλλά και στη στάση της Περιφέρειας προς τον μνημειακό πλούτο της, η οποία χαρακτηρίζεται από κατανόηση, σεβασμό και θαυμασμό προς αυτήν.

Οι Μητροπολίτες, με τη σειρά τους, κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τις ανάγκες προτεραιότητας στις περιφέρειες τους, δίνοντας, ταυτόχρονα, έμφαση και στα συγκεκριμένα μνημεία που χρίζουν άμεσης ενίσχυσης και συντήρησης.

Τέλος, επισυνάπτουμε την Αναγνώριση συστάσεως, της Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, που αναφέρεται σε συγκεκριμένες Μονές:

Αναγνώριση συστάσεως έξι ιστορικών Ιερών Μονών

Στην αναγνώριση συστάσεως έξι ιστορικών Ιερών Μονών Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης προχώρησε με ομόφωνη απόφασή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Πρόκειται για τα Μοναστήρια:

  1. Παναγίας Ελεούσης Κούμπαρη (ιδρύθηκε το 1602)
  2. Παναγίας Ρεματιανής (έτος ίδρυσης το 1692)
  3. Παναγίας Ταϋγέτης (χρονολογείται από τον 17ο αιώνα)
  4. Παναγίας Βρεσθενιτίσσης (έτος ίδρυσης 1602)
  5. Τιμίου Προδρόμου στο Συντζάφι Χρυσάφων (ιδρύθηκε το 1625)
  6. Προφήτου Ηλία Γεωργιτσίου (έτος ίδρυσης το 1619)

Η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 7 Ιουνίου 2021.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ