Αρχική » Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: “Στηρίξτε το πρόγραμμα συντάξεων των ιερέων”

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: “Στηρίξτε το πρόγραμμα συντάξεων των ιερέων”

από christina

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, με ηλεκτρονική επιστολή, ενημέρωσε τους προέδρους των κοινοτικών συμβουλίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, προτρέποντας τους να βοηθήσουν κοινοτικά και ιδιωτικά, ώστε να ενισχυθεί το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα των ιερέων.

Στην εν λόγω επιστολή, μεταξύ άλλων τονίζει: «Καθώς γνωρίζετε, πέρυσι κατά την 45η Κληρικολαϊκή Συνέλευση αναφέρθηκε ότι το Ταμείο Συντάξεως των Κληρικών και Λαϊκών υπαλλήλων της Αρχιεπισκοπής έχει χρηματοδοτηθεί ελλιπώς. Αναγνωρίζοντας αυτό το πρόβλημα η Ιερά μας Αρχιεπισκοπή εργάζεται επιμελώς και άοκνα να καταρτίσει ένα σχέδιο για να αντιμετωπίσει αυτό το έλλειμμα. Η λύση την οποία έχουμε εφαρμόσει στην αρχή αυτού του έτους προβλέπει για χρηματοδότηση του ελλείμματος σε διάστημα τριάντα ετών, αλλά ευελπιστούμε πως μπορούμε να μειώσουμε το χρονικό διάστημα των τριάντα ετών με τις εθελοντικές δωρεές των πιστών μας».

Και συνεχίζει ο κ. Ελπιδοφόρος: «ξεκινώντας με τη Γιορτή του Πατέρα φέτος την Κυριακή 20 Ιουνίου, η Αρχιεπισκοπή μας θα αρχίσει επίσημα προσπάθειες ανά τη χώρα για τη συγκέντρωση χρημάτων για την επίτευξη του στόχου μας κάνοντας ευπρόσδεκτη τη δωρεά του ποσού των $100 δολαρίων από κάθε οικογένεια της κοινότητάς σας. Αυτή η ημέρα επιλέχθηκε συγκεκριμένα επειδή έχει σημασία για τους πατέρες παντού. Από κοινού μαζί με τον εορτασμό της διάστασης της πατρότητας, πρέπει να τιμήσουμε και θυμηθούμε επίσης τον σεβαστό Κλήρο της Εκκλησίας μας στην Αμερική».

Μάλιστα δε, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής καλεί τους προέδρους να κάνουν πρώτοι την κίνηση της προσφοράς και να δώσουν σε όλους το καλό παράδειγμα, ώστε και άλλοι να τους μιμηθούν: «Σας προσκαλώ να ηγηθείτε με το παράδειγμά σας και να συμμετέχετε προσωπικώς σ’ αυτήν την ευλογημένη χρηματική εκστρατεία, ευγενώς σας ζητώ να βοηθήσετε στη διάδοση αυτής της προσπάθειας στην κοινότητά σας και σε όλους τους ενορίτες σας, ενθαρρύνοντάς τους να επισκεφθούν την ιστοσελίδα https://www.supportourfathers.org όπου μπορούν να κάνουν τη δωρεά τους ηλεκτρονικώς γι’ αυτό τον ευγενή και πολύ αξιότιμο σκοπό. Φυσικά δωρεές μπορούν να αποσταλούν στην Αρχιεπισκοπή με την ένδειξη ‘Father’s Day Campaign’ ενώ οι δωρεές εκπίπτουν της φορολογίας».

Αρχές Ιουλίου 2018, σύμφωνα με πληροφορίες, το έλλειμμα είχε ύψος 65 εκατομμύρια δολάρια, όλα από το ταμείο συντάξεων των ιερέων.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος, που μεριμνά προσωπικά για αυτό το φλέγον ζήτημα, το Μάρτιο του 2021, είχε δηλώσει τα κάτωθι: «Το θέμα αυτό με κούρασε, ομολογουμένως, πάρα πολύ, διότι δεν περίμενα ότι θα ήταν τόσο περίπλοκο. Πίστευα ότι σε μία ιστορική Αρχιεπισκοπή θα είχαν λυθεί προ πολλού ζητήματα τέτοια Ταμείων Συντάξεως και ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανθρώπων. Το εκρηκτικό πρόβλημα του συνταξιοδοτικού των κληρικών δεν με άφηνε να κοιμηθώ τους πρώτους μήνες της διακονίας μου στην Αμερική. Γνώριζα δε πως το έλλειμμα χρηματοδότησης ύψους 65 περίπου εκατομμυρίων διαρκώς μεγάλωνε και θα οδηγούσε μία μέρα το Ταμείο σε κατάρρευση, καθιστώντας το ανίκανο να πληρώνει τις συντάξεις των αφυπηρετησάντων κληρικών μας, αφήνοντάς τους εκτεθειμένους στο γήρας τους μετά από τόσα χρόνια ευόρκου υπηρεσίας. Έστω και αν αυτό θα γινόταν μετά από δεκαετίες, όταν εγώ δεν θα βρισκόμουν στη ζωή.

Αφιερώσαμε με τους συνεργάτες μου πολλές ώρες σε συσκέψεις, τηλεδιασκέψεις, συνομιλίες, συναντήσεις τόσο με κληρικούς όσο και με το οικονομικό μας επιτελείο και ειδικούς σε θέματα τέτοια ταμείων συντάξεως και ασφάλισης εργαζομένων.

Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχει βρεθεί η λύση για το Ταμείο αυτό. Είναι μία λύση, η οποία δεν θα επιβαρύνει οικονομικά περισσότερο ούτε τις κοινότητες, ούτε τους ιδίους τους ιερείς, ούτε την Αρχιεπισκοπή. Επιθυμώ να τονίσω: το υφιστάμενο Συνταξιοδοτικό Πρόγραμμα ούτε το ‘παγώνουμε’, ούτε το αντικαθιστούμε. Το εξυγιαίνουμε».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ