Αρχική » Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος: “Επιστήμη και θρησκεία δεν είναι αντικρουόμενες έννοιες”

Μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος: “Επιστήμη και θρησκεία δεν είναι αντικρουόμενες έννοιες”

από christina

Την Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021, ο προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Κιέβου κ. Επιφάνιος, επισκέφθηκε το Μουσείο Επιστήμης, στο Κίεβο.

Ο κ. Επιφάνιος δήλωσε ενθουσιασμένος απ᾿ όσα είδε και ξεναγήθηκε και γεμάτος ικανοποίηση και θαυμασμό, τόνισε: «Η πίστη και η επιστήμη είναι σαν δύο φτερά του αεροπλάνου – του επιτρέπουν να πετάξει».

 Λίγο μετά την επίσκεψη του στο Μουσείο, ο Μητροπολίτης Κιέβου σημείωσε χαρακτηριστικά, στην προσωπική του σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Πείστηκα για ακόμα μια φορά: Η επιστήμη και η θρησκεία δεν είναι δύο αντιθέσεις, είναι δύο φτερά του νοήμονος βίου του ανθρώπου ως δημιουργήματος του Θεού. Το φως των επιστημονικών γνώσεων δεν έρχεται σε αντίθεση με την πίστη, αντίθετα – την στηρίζει και αποκαλύπτει το μεγάλο σχέδιο του Θεού – Δημιουργού, βοηθάει στην κατανόηση ότι ο κόσμος στον οποίον ζούμε δεν είναι ένα χάος τυχαιοτήτων αλλά η τέλεια σκέψη της Θείας Βούλησης».

Τέλος, αναφερόμενος στην εξέλιξη και ανάπτυξη της Επιστήμης, ανέφερε: «Η επιστήμη αναπτύσσεται ραγδαία: Σχεδόν κάθε μέρα ακούμε για νέες αποκαλύψεις και εφευρέσεις, οι οποίες αλλάζουν τον ανθρώπινο βίο και εμάς μαζί. Αυτό δεν είναι κακό γιατί στον άνθρωπο δόθηκε νοημοσύνη, μυαλό και ταλέντα, προκειμένου να εξερευνά και να μαθαίνει ό,τι υπάρχει σ’ αυτό τον κόσμο. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε το βασικό: ερευνώντας την μορφή να θυμόμαστε για την ουσία – να μην παραβιάζουμε τους νόμους του Θεού και να βασιζόμαστε στις χριστιανικές αξίες, ούτως ώστε αυτές οι ανακαλύψεις να πηγαίνουν για το καλό της ανθρωπότητας. Επιστήμη και πίστη είναι όπως τα δύο φτενά ενός αεροπλάνου, εξασφαλίζουν την ισορροπία και τον βοηθούν να απογειωθεί. Αγιασμένες με το πνεύμα της πίστης, οι επιστημονικές γνώσεις δίνουν εσωτερικές δυνάμεις για ανάπτυξη. Καθώς μόνο η πίστη δίνει αυτό που δεν μπορεί να δώσει ο νους. “Σᾶς βεβαιῶ, ἐὰν ἔχετε πίστιν σὰν τὸν σπόρο τοῦ σιναπιοῦ θὰ πῆτε εἰς τὸ βουνὸ αὐτό, «Μετατοπίσου ἀπ᾽ ἐδῶ ἐκεῖ», καὶ θὰ μετατοπισθῇ καὶ τίποτε δὲν θὰ σᾶς εἶναι ἀδύνατον.” (ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ 17:20)».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ