Αρχική » Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας στη Μονή του Οσίου Δαβίδ, στην Εύβοια

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας στη Μονή του Οσίου Δαβίδ, στην Εύβοια

από christina

Την Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021, ο Μητροπολίτης Αιτωλίας κ. Κοσμάς λειτούργησε στην Μονή του Οσίου Δαβίδ, στη Βόρεια Εύβοια. Ο κ. Κοσμάς, στο σύντομο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στην οσιακή μορφή του Οσίου Γέροντα Ιακώβου Τσαλίκη, αλλά και στον μακαριστό Γέροντα Κύριλλο Γεραντώνη, τους οποίος γνώρισε διά ζώσης ο Μητροπολίτης και συναναστράφηκε κατ᾿ επανάληψη μαζί τους.

Ακολουθεί ένα μικρό απόσπασμα απ᾿ όσα είπε ο Μητροπολίτης κ. Κοσμάς:

«…Ζήσαμε κοντά στον Άγιο Ιάκωβο και τον Άγιο -θα πω- Κύριλλο στιγμές μοναδικές…»

[…] Για εμάς, αυτή η στιγμή, η ημέρα αυτή, είναι πολύ μεγάλη..

Γιατί αξιωνόμαστε να ζήσουμε τη Θεία Λειτουργία εδώ, σ’ αυτή την ιστορική Ιερά Μονή, στην οποία έζησαν, την ανέβασαν και την αγίασαν Άγιοι, οι οποίοι δεν απέχουν πολύ από την δική μας εποχή και ημέρα.

Μπορεί να είναι κάπως πιο βαθύτερα στον χρόνο ο Άγιος Δαυίδ, αλλά ζήσαμε και τον Άγιο Ιάκωβο και τον Άγιο – θα πω – Κύριλλο..

Και ζήσαμε κοντά τους στιγμές μοναδικές..

Και είδαμε, ότι και το Πάθος και η Ανάσταση και το Πεντηκοστάριο και η Ανάληψη, ήταν μέσα τους και το ζούσαν και έδιναν τον εαυτό τους, τη ζωή τους στον Χριστό και μας δίδαξαν τρεις αρετές:

Την Πίστη, την αδίστακτη, την ακλόνητη,

την Αγάπη, χωρίς περιορισμούς και διακρίσεις, αλλά και

την Ταπείνωση, τη μοναδική, η οποία τους ανέβασε πολύ ψηλά!

Μας αξίωσε ο Θεός, κι έτσι λειτουργήσαμε, Χάριτι Θεού, με τον Άγιο Ιάκωβο και θυμάμαι, πράγματι, πώς λειτουργούσε, με ποια Ταπείνωση, με ποια Πίστη αλλά και με ποια Αγάπη προς όλους…

Πώς ανέβαζε την Προσευχή του, πώς συγκλονιζόταν μπροστά στον Άγιο Άρτο, πώς έβλεπε φανερά τον Αμνό, επάνω στο Άγιο Δισκάριο, αλλά και πώς ήθελε να ενώσει, από αγάπη, όλους τους Χριστιανούς με τον Κύριο και αυτό, όπως άκουγα, τον απασχολούσε: να ενωθούν με τον Χριστό οι Χριστιανοί και να μην χάσουν την Σωτηρία.

Να θυμηθούμε τον Άγιο Κύριλλο, την Ταπείνωση, την άοκνη Προσευχή του, τη Διακονία του, το Χαριτωμένο μειδίαμά του, που πραγματικά έσπερνε και έδινε ευωδία και χαρά και ευλογία παντού.

Όλα αυτά, σήμερα, ας μας διδάξουν! […]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ