Την Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021, ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα Ναό του Αγίου Ισαύρου, στα Μελίκια της Νότιας Κέρκυρας.

Ο Μητροπολίτης, στο σύντομο κήρυγμά του, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη ζωή του Αγίου Ισαύρου και επεκτάθηκε στον εν γένει αγώνα της πίστεως, η οποία πλέον, ως τόνισε, διώκεται ύπουλα.

Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τιμούμε σήμερα τους μάρτυρες, διότι το αίμα τους εξακολουθεί να μιλά στις καρδιές των πιστών. Μας μιλούν με την ζωή, το μαρτύριο, την παρρησία την οποία έχουν στον Κύριό μας. Τι ζητούμε από τους αγίους της πίστεώς μας, από τους μάρτυρες; Ζητούμε να γιγαντωθεί και η δική μας πίστη. Να γεμίσει εσωτερικά η ζωή μας από το θέλημα του Θεού. Κι εμείς ζούμε σε δύσκολες στιγμές. Τότε διώκονταν φανερά η πίστη στον Χριστό. Σήμερα διώκεται ύπουλα. Ενοχλούνται πολλοί από την παρουσία του Θεού. Και βγαίνουν νόμοι εναντίον της πίστεως, του κλήρου, εναντίον της Εκκλησίας. Το ίδιο έγινε και στην πατρίδα μας. Σφραγίστηκαν οι ναοί μας, απαγορεύτηκε η θεία κοινωνία, παραβιάστηκε η ελευθερία μας. Οι νόμοι απομάκρυναν τον άνθρωπο από τον άνθρωπο και επιχειρήθηκε με την προπαγάνδα να τονιστεί ότι και η μετοχή στο σώμα και στο αίμα του Χριστού φέρει κίνδυνο. Οι πιστοί καλούμαστε να αποδείξουμε ότι η πίστη μας στον Χριστό είναι το κέντρο της ζωής μας. Πρόοδος δεν είναι μόνο η επιστήμη και η τεχνολογία. Οι άγιοι αντιστάθηκαν στο πνεύμα της αρνήσεως του Χριστού και πλήρωσαν την αντίσταση με το αίμα τους. Μίμηση των μαρτύρων σημαίνει αντίσταση σε όσους μας θέλουν ρομπότ, σε όσους μας θέλουν να μην έχουμε σκέψη και ελευθερία.  Ας κρατήσουμε λοιπόν τις παραδόσεις μας».