Σε μια χώρα που μοιάζει να περισσεύουν τα κακά νέα, μια ομάδα μαθητών από το 1ο ΓΕΛ Κομοτηνής έρχεται να μας αναπτερώσει το ηθικό. Η ομάδα μετέχει στο διαγωνισμό της First Lego League, ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικής καινοτομίας και Ρομποτικής, με τη μορφή διαγωνισμού που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 70 χώρες και δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να ανακαλύψουν και να αγαπήσουν την επιστήμη και την τεχνολογία.

«Το φετινό θέμα του διαγωνισμού είναι η διαχείριση απορριμμάτων, ακριβώς δηλαδή το θέμα του περιβαλλοντικού μας προγράμματος» εξήγησε η Κατερίνα Μασκανάκη, που μπήκε φέτος στη νέα ομάδα, για να επισημάνει αναφορικά με τη διαδικασία που ακολούθησαν ότι «εκτός από το να προγραμματίσουμε τα Lego Robots, έπρεπε να βρούμε μια καινοτόμο λύση για το πρόβλημα των σκουπιδιών, για να συμβάλουμε στη μείωση ή στην καλύτερη διαχείρισή τους». 

«Όσο ωραίο ακούγεται τόσο δύσκολο ήταν, όμως είδαμε ότι συζητώντας η μια ιδέα πρόσθετε κάτι στην άλλη και όλοι μαζί πετυχαίναμε κάτι που δεν μπορούσε ο καθένας μόνος του. Και αυτό ήταν το σπουδαιότερο δίδαγμα από αυτή τη συνεργασία τελικά αλλά και μια από τις βασικές αξίες που διέπουν το διαγωνισμό» συμπλήρωσε η Νεφέλη Μήτρου, επίσης νέο μέλος της ομάδας. 

Στην πολύτιμη στήριξη που έλαβαν για την αγορά των απαραίτητων υλικών από την διευθύντρια του σχολείου κ. Ροδόπη Γουγουλάκη, τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, καθώς και το Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, αναφέρθηκε με την σειρά της η Λία Γκαγκά, μαθήτρια της Α’ Λυκείου και μυημένη στην ρομποτική από το γυμνάσιο, τονίζοντας πως «ο Μητροπολίτης στήριξε το όραμά μας, όχι μόνο δίνοντας ένα αξιοσημείωτο ποσό αλλά και με ευχές και με την υπόσχεση ότι θα είναι δίπλα μας».
 
 Τα παιδιά έχουν δύο καθηγητές που επιβλέπουν την προετοιμασία τους και ένα μεγαλύτερο συμμαθητή τους ως προπονητή. Η ενασχόληση με αυτό το ρόμποτ γκέιμ τους βοήθησε να ευαισθητοποιηθούν σε περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς όπως τόνισαν ερευνώντας κατάλαβαν πως η μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή συνεπάγεται µικρότερη ρύπανση του εδάφους, του αέρα και των νερών της χωµατερής στην οποία αυτά διατίθενται.
 Θανάσης Ντούβας «Σημασία έχει πως περνάμε καλά»

Στους στόχους της ομάδας είναι μία πιθανή διάκριση στον διαγωνισμό ωστόσο όπως τόνισε ο Θανάσης Ντούβας, μέλος της, «σημασία έχει πως περνάμε καλά και χαιρόμαστε και μόνο που ζούμε μια τέτοια εμπειρία».
 
 «Ήταν μια μοναδική ευκαιρία για ποιοτική εργασία, ανάπτυξη της φαντασίας και συνειδητοποίηση της ανάγκης για συνεργασία» δήλωσε τέλος ο προπονητής της ομάδας Λευτέρης Μωρρές.