Αρχική » Άγιος Σωφρόνιος του Έσσεξ: Όταν γνώρισα τον Όσιο Σιλουανό

Άγιος Σωφρόνιος του Έσσεξ: Όταν γνώρισα τον Όσιο Σιλουανό

από christina

Ο Άγιος Σωφρόνιος Σαχάρωφ, γνωστός και ως ο Γέροντας του “Έσσεξ”, όταν ήταν νεαρός, είχε περάσει από τα μονοπάτια του Ινδουϊσμού και του Βουδισμού, αναζητώντας, ει μάτην όπως αποδείχθηκε, να ξεδιψάσει την ακόρεστη ψυχή του. Σε ηλικία 25 ετών έφθασε στη Γαλλία και ξεκίνησε να εργάζεται ως ζωγράφος στο Παρίσι. Λίγο αργότερα, γράφτηκε στο Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο του Παρισιού, καθώς διψούσε από την αλήθεια, αναζητούσε εναγωνίως και διαπύρως να συναντήσει Θεό.

Πώς ήταν, όμως, η παραμονή του στο Ινστιτούτο αυτό;

Ο ίδιος ο άγιος Σωφρόνιος, χρόνια πολλά αργότερα, θυμάται: «Όταν ήμουν στο Παρίσι, στο Ορθόδοξο Ινστιτούτο, άλλο και αυτό: όλη μέρα μού μιλούσαν για Θεό και Θεό δεν έβλεπα. Ήρθα στο Άγιον Όρος, στο ρωσικό Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος και γνώρισα τον Όσιο Σιλουανό. Αυτός, τίποτε δεν μου είπε για τον Θεό, και όμως, Θεό είδα».

Ο Άγιος Σωφρόνιος γνώρισε τον Όσιο Σιλουανό στα 1929, στο Άγιον Όρος. Από τότε έγινε μαθητής και υποτακτικός και συνέγραψε και τη βιογραφία του.

Ο Γέροντας του “Έσσεξ”, στις 27 Νοεμβρίου 2019, με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατατάχθηκε στο ορθόδοξο αγιολόγιο της Εκκλησίας.

Αναστάσιος Μαρίνης, θεολογος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ