Αρχική » Εκκλησία της Κρήτης: Ανοίγει θέμα διαδοχής; Μοιρασμένη η Σύνοδος

Εκκλησία της Κρήτης: Ανοίγει θέμα διαδοχής; Μοιρασμένη η Σύνοδος

από christina

Αφορμή για να ξεκινήσει η ήδη υποβόσκουσα συζήτηση περί διαδοχής στο θρόνο της Αρχιεπισκοπής Κρήτης αποτέλεσε, μεταξύ άλλων, η απουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Ειρηναίου από τη χθεσινή Συνοδική σύσκεψη στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης, ημέρα Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και έχουν περάσει 9 μήνες από την τελευταία περιπέτεια της υγείας του, ο κ. Ειρηναίος φαίνεται ότι δεν μπορεί επαρκώς να εκτελέσει τα διοικητικά του καθήκοντα, παρά το γεγονός ότι έχει πλήρη πνευματική διαύγεια.

Μια από τις πλέον ιδανικές λύσεις θα ήταν αυτοβούλως ο κ. Ειρηναίος να προχωρήσει στην κατάθεση της παραίτησής του, κάτι, όμως, που δε φαίνεται, τουλάχιστον για την ώρα, πιθανό.

Οι δε ιεράρχες της Κρήτης, οκτώ στον αριθμό, έχουν μοιραστεί σε δυο κατηγορίες, ως προς το χρόνο που κρίνεται “κατάλληλος” για να θέσουν ζήτημα και θέμα διαδοχής. Όσοι υποστηρίζουν την αμεσότητα του ζητήματος, εστιάζουν στα θέματα που απαιτούν γρήγορες και άμεσες αποφάσεις επίλυσής τους, τα οποία ζητήματα, είναι αλήθεια, δεν είναι για την ώρα, τόσο σημαντικά.

Όσοι πάλι προτιμούν να αναμένουν, δίνουν βαρύτητα στην κοινή γνώμη, η οποία δεν θα έβλεπε με “καλό μάτι” μια τέτοια συζήτηση εν μέσω πανδημίας και κορωνοϊού.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο κρατά κλειστά τα χαρτιά του, καθώς ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τρέφει μεγάλη εκτίμηση και σεβασμό προς τον γηραιό Αρχιεπίσκοπο Κρήτης.

Πατριαρχικές πηγές, τέλος, επισημαίνουν ότι η επικείμενη Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία πρόκειται να συγκληθεί στις 23 Ιουνίου, δεν αφορά ζητήματα της Εκκλησίας της Κρήτης, πολύ δε περισσότερο θέματα που αφορούν τον Αρχιεπίσκοπό της κ. Ειρηναίο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ