Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021, και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος κήρυξε την απαρχή της εκστρατείας για τη συγκέντρωση χρημάτων από κάθε φορέα και φυσικό πρόσωπο, προκειμένου να μπορέσει, κατά το δυνατόν, να καλυφθεί το κενό χρημάτων που υπάρχει στο Ταμείο Συνταξιοδότησης και Περίθαλψης των κληρικών.

Ο κ. Ελπιδοφόρος, από την ημέρα που ανέλαβε τον αρχιεπισκοπικό θώκο είχε εφιστήσει την προσοχή και, συνάμα, υπογραμμίσει την επιτακτική ανάγκη να βρεθούν άμεσα οικονομικοί πόροι, ώστε να καλυφθεί το συντομότερο δυνατόν το κενό που παρουσίαζε το Ταμείο Συνταξιοδότησης των κληρικών.

Έτσι, από την Κυριακή 20 Ιουνίου, η εκστρατεία ξεκίνησε από τη μια άκρη των ΗΠΑ έως την άλλη και στρέφεται προς όλους, ανεξαιρέτως θέσεως, κατάστασης και ιδιότητας.

Το όλο θέμα είχε μάλιστα συζητηθεί στην τακτική συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης πριν από μερικές ημέρες. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, συζητήθηκε και η πρόοδος του «Καταπιστεύματος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος» που συνεστήθη πρόσφατα για την ενίσχυση της Μητέρας Εκκλησίας και το οποίο έχει ήδη συγκεντρώσει δωρεές άνω των 10 εκατ. δολαρίων. Μάλιστα, η Σύνοδος αποφάσισε ομόφωνα ότι όλες οι Μητροπόλεις και φυσικά η άμεση αρχιεπισκοπική περιφέρεια θα αποτελέσουν ιδρυτικά μέλη αυτού του Καταπιστεύματος. Επιπρόσθετα, η Επαρχιακή Σύνοδος ενημερώθηκε ότι το «Ίδρυμα Νικόλας και ‘Αννα Μπούρας» θα προσφέρει δωρεά στο Καταπίστευμα ύψους ενός εκατ. δολαρίων, η οποία θα είναι ισόποση της συνολικής δωρεάς των Μητροπόλεων.

Τέλος, η Επαρχιακή Σύνοδος έλαβε αναφορά από τον πρόεδρο της Ηγεσίας των 100 και της Επιτροπής για τους εορτασμούς της επετείου των 100 ετών από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Αργύρη Βασιλείου, σχετικά με τις προπαρασκευαστικές συναντήσεις και προετοιμασίες που πραγματοποιούνται για τον άρτιο σχεδιασμό και συντονισμό των εορταστικών εκδηλώσεων.