Αρχική » Μητροπολίτης Ιλαρίων: “Οι πολιτικές σχέσεις πρέπει να είμαι πρωτίστως πραγματιστικές”

Μητροπολίτης Ιλαρίων: “Οι πολιτικές σχέσεις πρέπει να είμαι πρωτίστως πραγματιστικές”

από christina

Ευθεία πολιτική τοποθέτηση έκανε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, του Πατριαρχείου της Μόσχας, αναφορικά με τη συνάντηση των δυο Προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας. Σε ερώτηση δημοσιογράφου σε τοπική τηλεοπτική εκπομπή, ο Μητροπολίτης υποστήριξε ότι η συνάντηση των Μπάιντεν και Πούτιν πραγματοποιήθηκε σε μια χρονική στιγμή κρίσιμη και στην ουσία επέφερε πολιτική αποσυμπίεση μεταξύ των δύο χωρών και των προβλημάτων που εδώ και καρό είχαν δημιουργηθεί μεταξύ τους.

Δήλωσε χαρακτηριστικά: ««Ήταν πολύ εκτεταμένη και ειλικρινής συζήτηση. Και εκείνοι οι παρατηρητές, οι οποίοι επιθυμούσαν η συνάντηση αυτή να βλάψει τη Ρωσία, εξέφρασαν αργότερα την ειλικρινή τους απογοήτευση».

Ο κ. Ιλαρίων, ο οποίος τυγχάνει και Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας, συμπλήρωσε: «Φρονώ ότι οι προσωπικές σχέσεις είναι σημαντικές, αλλά, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος Β. Πούτιν, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, οι πολιτικές σχέσεις πρέπει να είμαι πρωτίστως πραγματιστικές».

Οι παραπάνω δηλώσεις αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι παραλληλίζονται σε μια περίοδο που η Μόσχα επιδιώκει την ισχυροποίησή της επιβολής της στα Δυτικά Βαλκάνια, ασκώντας ταυτόχρονα “εμπρηστική” κριτική για τις, ομολογουμένως, πολύ καλές σχέσεις που διατηρεί με τις ΗΠΑ το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ