«Χαίρομαι γιατί σήμερα, μετά από την τόσο δυναμική συνάντησή σας με έναν φωτισμένο ηγέτη της Αιγύπτου, τον Φατάχ Αλ Σίσι σκεφτήκατε ότι στην ελληνική Αλεξάνδρεια σας περιμένει ένας φίλος από τα περασμένα. Πρόεδρέ μου μέσα από την καρδιά μου καλωσήρθατε στην ελληνική Αλεξάνδρεια. Χαίρομαι που με αξίωσε ο Θεός, όταν άφησα το νησί μας, την Κρήτη, περιπλανώμενος σε πολλά μέρη, να ενδυθώ ιεραπόστολος και να φέρω μήνυμα αγάπης και συναδέλφωσης των λαών. Θέλω να σας ευχαριστήσω που μέσα στο πρόγραμμά σας βάλατε μια συνάντηση και με έναν ιεραπόστολο Πατριάρχη. Εγκαταλείπω την Αλεξάνδρεια για να οδοιπορήσω, περπατώντας με τα πόδια ώρες ολόκληρες στις απέραντες χώρες της Αφρικής, και να δώσω το χέρι μου να το αγκαλιάσουν έξω από τη σκηνή μου την αφρικάνικη αυτά τα παιδιά, που βλέπετε σε Ουγκάντα, Κένυα, Τανζανία, μαθαίνουνε την ελληνική λαλιά, τη λαλιά των Πτολεμαίων».

Με αυτά τα λόγια υποδέχθηκε τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, απονέμοντας σε αυτόν την ανώτατη διάκριση του Πατριαρχείου, το μεγαλόσταυρο του Αποστόλου Μάρκου.

Ο Έλληνας  Πρωθυπουργός βρίσκεται στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια, μετά από επίσημη πρόσκληση του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντες τις πλέον ειλικρινείς ευχαριστίες του, τόνισε ότι η Ελληνική Πολιτεία συμπαρίσταται ουσιαστικά στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, για το τεράστιο ευαγγελικό, ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, υπογράμμισε: «Δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω στο πρόσωπό σας τη διαδρομή όχι απλά του φωτισμένου Ιεράρχη, ο οποίος ξεκίνησε από την Κρήτη, για να διακονήσει την αγάπη του Χριστού στα πέρατα της Αφρικής αλλά στο πρόσωπό σας βλέπω τον ιεραπόστολο της αγάπης, της φροντίδας, της ανθρωπιάς. Και βέβαια -όπως πολύ σωστά είπατε- στις πόρτες μας ανοίγεται μία ήπειρος, μία ξεχασμένη ήπειρος για πολλούς, αλλά για πολλούς άλλους η ήπειρος του εικοστού πρώτου αιώνα, με τεράστιες δυνατότητες, τεράστιες προοπτικές. Μία ήπειρος που μέχρι και πρόσφατα ήταν ξεχασμένη και για την Ελλάδα και για τον ελληνισμό και παλεύατε συχνά μόνος σας, με ελάχιστες δυνάμεις αλλά με τη δύναμη της πίστης να σας στηρίζει και στις πιο δύσκολες στιγμές για να μπορέσετε να επιτελέσετε αυτό το σπουδαίο ιεραποστολικό σας έργο».

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας συζήτησε με τον κ. Μητσοτάκη θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με επίκεντρο το ζήτημα της πανδημίας, εξαίροντας την όλη στάση των Αιγυπτιακών Αρχών και στα θέματα θρησκευτικών ελευθεριών, βάση των οποίων το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας χαίρει και απολαμβάνει άνεση και ελευθερία στην καλλιέργεια και έκφραση των θρησκευτικών και πολιτιστικών του δικαιωμάτων.