Συνηθίζει ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, του Πατριαρχείου της Μόσχας, να καταφεύγει, συχνότατα, σε εμπρηστικές και πέραν των συνηθισμένων ορίων δηλώσεις. Αυτό έκανε και τώρα, με μια όλως γενική τοποθέτησή του, αναφορικά με το ρόλο και την εν γένει θέση του εμβολιασμού απέναντι στους πολίτες.

Αρχικά, ο κ. Ιλαρίων "χαιρέτησε" την πρωτοβουλία της Μόσχας να προβεί στον εμβολιασμό ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού, περίπου το 60%, κυρίως όσων εργάζονται σε δημόσιες υπηρεσίες και έρχονται σε καθημερινή επαφή με αρκετό κόσμο. Μάλιστα δε, σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, σημείωσε σχετικά: ««Έχω μια θετική στάση απέναντι σε αυτήν την πρωτοβουλία. Και πιστεύω ότι είναι πολύ επιθυμητό, ​​φυσικά, να τηρούμε την αρχή του εθελοντικού εμβολιασμού, την αρχή που είχε δηλωθεί εξ αρχής, αλλά υπάρχει επίσης η αρχή της ευθύνης των ανθρώπων για ζωές άλλων ανθρώπων. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτός είναι στην πραγματικότητα ένας πόλεμος, επειδή έχουν χρησιμοποιηθεί βιολογικά όπλα εναντίον μας, και αυτός είναι ένας πόλεμος για την επιβίωση των ανθρώπων. Όταν κηρύχθηκε ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος, υπήρχαν πραγματικά πολλοί εθελοντές. Αλλά αν μόνο οι εθελοντές πήγαιναν στο μέτωπο, δεν θα είχαμε κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, θα τον χάναμε. Ανακοινώθηκε μια γενική κινητοποίηση. Για να νικήσουμε αυτόν τον ιό, πρέπει να κηρύξουμε μια γενική κινητοποίηση"

Στην ανάπτυξη της επιχειρηματολογίας του ισχυρίστηκε ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, έχουν χρησιμοποιηθεί βιλογικά όπλα εναντίον μας, γι᾿ αυτό θα πρέπει η αντίδραση να είναι ενωτική και γενικευμένη.

Ο κ. Ιλαρίων ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του με μία ειδική τοποθέτηση, κάνοντας διαπίστωση ότι απουσιάζει από το υγειονομικό οπλοστάσιο του πλανήτη το "εμβόλιο κατά της ηλιθιότητας": «το καθήκον μας είναι να νικήσουμε αυτόν τον ιό το συντομότερο δυνατό, και για να τον νικήσουμε, έχουν δημιουργηθεί εμβόλια. Αλλά, δυστυχώς, κανείς δεν έχει δημιουργήσει ακόμη ένα εμβόλιο κατά της ηλιθιότητας, κανένας δεν έχει δημιουργήσει ακόμη μια θεραπεία για τον εγωισμό, και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι ανάμεσά μας που είναι εξαιρετικά ανεύθυνοι για το τι συμβαίνει».