Αρχική » Αντιδρούν τα Ιωάννινα με το Υπόμνημα της Συνόδου, σχετικά με τη Σχολή Βελλά

Αντιδρούν τα Ιωάννινα με το Υπόμνημα της Συνόδου, σχετικά με τη Σχολή Βελλά

από christina

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων το Υπόμνημα της Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο κατατέθηκε στην Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως και αναφέρεται στο Νομοσχέδιο για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση.

Σύμφωνα με το Υπόμνημα της Συνόδου, προβλέπεται η λειτουργία της τρίτης Σχολής Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών (ΣΜΥΚ) στη Θεσσαλονίκη αντί στα Ιωάννινα, όπως προοριζόταν, γεγονός που έχει ξεσηκώσει την τοπική κοινωνία.

Ο δήμαρχος της πόλης, κ. Μωυσής Ελισάφ, κληθείς να σχολιάσει τα παραπάνω, σημείωσε:

«Προκαλεί δυσάρεστη έκπληξη σε όλους τους Ηπειρώτες η εισήγηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την ίδρυση Σχολής Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών στην Θεσσαλονίκη αντί στη Βελλά όπως προβλέπεται στο άρθρο του υπό διαβούλευση Σχεδίου Νόμου.

Η Βελλά αποτελεί το πρώτο εκπαιδευτικό εκκλησιαστικό ίδρυμα της χώρας που ξεκίνησε την λειτουργία του όταν ακόμη ο τόπος μας ήταν υπόδουλος.

Φέρει τη σφραγίδα κορυφαίων προσωπικοτήτων και η διατήρησή της είναι καθήκον της πολιτείας και της εκκλησίας.

Κάθε προσπάθεια κατάργησής της αποτελεί προσβολή στην προσφορά των Ηπειρωτών και των Εθνικών Ευεργετών.

Κάθε προσπάθεια κατάργησή της συνιστά απαξίωση της προσφοράς των Βελλαϊτών στην εκκλησία, στην κοινωνία, στην παιδεία και στο δημόσιο βίο.

Θεωρούμε απαραίτητη τη συνέχιση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας στη Βελλά και εκτιμώ ότι κανένας Ηπειρώτης, σε όποια γωνιά του κόσμου κι αν βρίσκεται, δεν θα αποδεχθεί την μονομερή κατάργηση της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας. Αν διατηρηθούν και αναβαθμιστούν οι υπόλοιπες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, πρώτη που πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της είναι αυτή στη Βελλά.

Η ίδρυση Σχολής Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών είναι απαραίτητη. Είναι η ελάχιστη υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στην ιστορία και την προσφορά των Ηπειρωτών».

Τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για επικείμενη συνέντευξη τύπου του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμου, ενδεχομένως αύριο, Δευτέρα 28 Ιουνίου, όπου και θα πάρει θέση και θα καταθέσει τις απόψεις της Μητρόπολης επί του θέματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ