Το προσφυγικό “είναι ζήτημα σωτηρίας των ανθρώπων, όπως είναι, εδώ και καιρό, και ζήτημα σωτηρίας της Ευρώπης” δήλωσε ο Μητροπολίτης Αυστρίας, Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, Αρσένιος – ο οποίος προεδρεύει και της Διάσκεψης των Ορθοδόξων Επισκόπων Αυστρίας – στο πρακτορείο της Αυστριακής Καθολικής Εκκλησίας “Kathpress”,
Οι δηλώσεις του γίνονται μετά την πρόσφατη ανάκληση στην Αθήνα, για διαβουλεύσεις, της Ελληνίδας πρέσβεως στην Αυστρία, Χρυσούλας Αλιφέρη, στην οποία προέβη η ελληνική κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αμφιλεγόμενη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια με θέμα τη μείωση των προσφυγικών ροών. Στη διάσκεψη είχαν καλέσει, εξωθεσμικά την περασμένη Τετάρτη, οι Αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών, τους ομολόγους τους από τις χώρες των Βαλκανίων, με εξαίρεση της Ελλάδας.
Ο Μητροπολίτης έχει μεγάλη κατανόηση για την αναζήτηση λύσεων ως προς τον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων σε κάθε χώρα, επισημαίνοντας ωστόσο «το να εγκαταλειφθεί η Ελλάδα μόνη της με τον υψηλό αριθμό των προσφύγων, είναι μία άδικη πράξη και δεν προσφέρει καμία λύση».
Όπως αναφέρει, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη έθνη βρίσκονται αυτές τις ημέρες μπροστά σε μία “μοιραία απόφαση” και τίθεται το ερώτημα εάν θα επικρατήσουν ο ανθρωπισμός, η αλληλεγγύη και η βούληση για την κοινότητα, ή θα αφεθεί να κυριαρχήσουν οι δυνάμεις του εγωισμού και του εθνικισμού. Ενώ τώρα θα πρέπει να αποδειχθεί εάν οι διατυμπανιζόμενες “ευρωπαϊκές αξίες” και “χριστιανικές ρίζες” της ηπείρου εφαρμόζονται στην καθημερινή πράξη ή αποτελούν μόνον κενές φράσεις σε κυριακάτικα κηρύγματα.
Κατά την άποψή του, η πρόκληση των μαζικών προσφυγικών κινήσεων προς την Ευρώπη αφορά στον ίδιο βαθμό όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και μία αλληλέγγυα δράση όπως και μία κοινή αντιμετώπιση “θα ενίσχυαν και θα προωθούσαν την ευρωπαϊκή κοινότητα” και ως εκ τούτου οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να καταβάλουν από κοινού προσπάθειες για την εξεύρεση λύσεων.
Ο ίδιος υπενθύμισε πως πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα, όπως και στην Αυστρία και σε άλλες χώρες, συνέβαλαν έως τα όρια των δυνάμεών τους στην ανιδιοτελή προσπάθεια για τους πρόσφυγες που ζητούσαν βοήθεια, κάτι που, όπως λέει, του προξενεί σεβασμό, ενώ προσέθεσε πως με το προσφυγικό ζήτημα δημιουργείται επιβάρυνση των κρατών και αυτό ισχύει εξίσου για την Ελλάδα, μία χώρα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπη τόσο με μία οικονομική κρίση τεραστίων διαστάσεων όσο και με απίθανα υψηλή ανεργία και φτωχοποίηση μεγάλης μερίδας του πληθυσμού.
Στις δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Αρσένιος σημειώνει πως βιώσιμες λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνον από κοινού και με διάλογο, ενώ απευθυνόμενος προς τους πολιτικούς προειδοποιεί πως ένα φαινόμενο “ντόμινο”, που αφήνει μόνο του τον τελευταίο στη σειρά, είναι μία άδικη πράξη και δεν συνιστά λύση.
Αντί μίας πανευρωπαϊκής λύσης, το να εμποδίζονται οι πρόσφυγες στη συνέχιση της μετακίνησής τους και να αναγκάζονται να παραμείνουν στην Ελλάδα, μπορεί να οδηγήσει σε μία “βαριά ανθρωπιστική κρίση” , κάτι που αποτελεί μία εξέλιξη που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της χώρας και που δεν θα ωφελούσε κανέναν.
Ο ίδιος δεν δείχνει καμία κατανόηση για τις απαιτήσεις για καλύτερη διασφάλιση των ελληνικών συνόρων και επισημαίνει πως η Ελλάδα ως παράκτιο κράτος με πολλά νησιά δεν μπορεί να διασφαλίσει τα θαλάσσια σύνορά του όπως ένα ηπειρωτικό κράτος. Ενώ επαναλαμβάνει πως εδώ πρόκειται για ανθρώπους που βρίσκονται σε φυγή και πάνω από όλα πρέπει να βρίσκεται η χαρά για κάθε ανθρώπινη ζωή που διασώζεται.
Ασκώντας σαφή κριτική στις χώρες οι οποίες βρέθηκαν έως τώρα μακράν της κρίσης, ζητά να αφήσουν αυτές τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντά τους και να επιδείξουν αλληλεγγύη, ενώ καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μην αφήσουν να διασπαστούν αλλά να αναζητήσουν αποφασιστικότερα το διάλογο και να βρουν κοινές λύσεις.
Τέλος, ο Μητροπολίτης Αυστρίας κάλεσε τους Αυστριακούς πολιτικούς να επιδείξουν κατανόηση απέναντι στην Ελλάδα, να έλθουν σε διάλογο με τους Έλληνες και να αναζητήσουν από κοινού μία λύση, όπως ταιριάζει σε εταίρους.