Αρχική » Μητροπολίτης Ιλαρίων: Κατηγορεί το Φανάρι για παρασκηνιακές ενέργειες ως προς την ένωση με τους Ρωμαιοκαθολικούς

Μητροπολίτης Ιλαρίων: Κατηγορεί το Φανάρι για παρασκηνιακές ενέργειες ως προς την ένωση με τους Ρωμαιοκαθολικούς

από christina

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ και πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, επανήλθε και πάλι με μια επιθετική ρητορική ενάντια του Πατριαρχείου και αυτού του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις ιεράρχου του Φαναρίου ότι δήθεν «βρίσκονται σε τελική φάση υλοποίησης οι προσπάθειες ενώσεως Οθροδόξων και Ρωμαιοκαθολικών», δήλωσε στην εκπομπή “Εκκλησία και Κόσμος”: «Δεν γνωρίζουμε πάντοτε όσα συζητούν οι ιεράρχες της Κωνσταντινουπόλεως ή τι συμβαίνει στα παρασκήνια του Φαναρίου, ποια σχέδια ετοιμάζονται. Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως το τελευταίο διάστημα φαντάζεται τον εαυτό του κριτή του πεπρωμένου της Ορθοδοξίας. Θεωρεί ότι μπορεί μόνος του να λαμβάνει κάποιες αποφάσεις».

Αναφέρθηκε στην “αντικανονική”, ως ισχυρίστηκε, ενέργεια του κ. Βαρθολομαίου να παραθεωρήσει και να παραβλέψει την ισχύ της Ουκρανικής Εκκλησίας, η οποία αριθμεί άνω των διακοσίων και πενήντα Μονών, άνω των εκατό ιεραρχών και ένα ποίμνιο εδραιωμένο σε δώδεκα και άνω χιλιάδες ενορίες και, ταυτόχρονα, να αναγνωρίσει στο πρόσωπο του Μητροπολίτη Κιέβου Επιφανίου την Ουκρανική Εκκλησία, δήθεν ότι ανήκει στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου.

 «Φρονώ ότι στο πλαίσιο τέτοιων παράλογων και αντικανονικών αποφάσεων δεν θα προκαλούσε ουδεμία έκπληξη εάν ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, άνευ συμφώνου γνώμης των άλλων κατά τόπους Εκκλησιών, χωρίς να αντιμετωπισθούν εκείνα τα πολυάριθμα ερωτήματα, που συγκροτούν την ημερήσια διάταξη του διαλόγου ορθοδόξων και ρωμαιοκαθολικών, απλώς ανακοίνωνε ότι έχει γίνει η επανένωση, υπογράφοντας κάποιο χαρτί».

Για τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, τόνισε, ένα τέτοιο χαρτί δεν θα σημαίνει τίποτε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ