Ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, την Κυριακή 4 Ιουλίου 2021, ιερούργησε στο μητροπολοτικό παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής.
Ακολουθεί Ανακοίνωση της Μητρόπολης:
Στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδοςλειτούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιοςχθες Κυριακή, 4 Ιουλίου 2021,πλαισιούμενος από τους Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκάδιο Ραζνύ, π. Αθανάσιο Πέζο και τον Αρχιδιάκονο π. Δαμασκηνό Γεννηματά.
Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας επεσήμανε στην ομιλία του ότι με την ολοκλήρωση του αγίου Πεντηκοσταρίου ένας κύκλος μέσα στην Εκκλησία τελείωσε και ένας νέος αρχίζει. Η Εκκλησία μας, μέσω του κύκλου ζωής του Χριστού, που δεν πρέπει να ξεχνάμε, καθώς αυτά τα γεγονότα έχουν σημασία για την σωτηρία της ψυχής μας, υπενθυμίζει το πώς ο Χριστός ξεκίνησε το έργο Του στην γη και το πως βρήκε τους Μαθητές Του στην θάλασσα στην περιοχή της Γαλιλαίας. Ο άνθρωπος κάνει και αυτός τον κύκλο της ζωής του εκκινώντας με ομορφιά, δύναμη, πλούτο, εργασιακές και κοινωνικές θέσεις, που του δίνουν την εντύπωση ότι θα ζήσει χίλια χρόνια και ότι κανείς δεν μπορεί να του τα στερήσει. Τα χρόνια όμως περνούν, ο άνθρωπος ωριμάζει ακολουθώντας μια εξελικτική πορεία παρόμοια με του σπόρου, που όταν πέσει στην γη, σαπίζει, βλαστάνει, ανθίζει, βγάζει καρπό και μετά ξεραίνεται. Η ζωή του ανθρώπου, μετά την πτώση, δοκιμάζεται, εάν μπορεί να ζήσει στην αιωνιότητα. Εξ αυτού τα χρόνια της παραμονής του στην γη θεωρούνται λίγα, ακόμα και αν είναι πλέον των εκατό πάλι θεωρούνται λίγα, γιατί είναι χρόνια δοκιμής. Δοκιμάζεται ο άνθρωπος αν μπορεί να ζήσει και ταυτόχρονα να εξελίσσεται κοντά και μαζί με τον Θεό. Ο Απ. Παύλος γράφει στην προς Ρωμαίους Επιστολή του «δόξα δὲκαὶτιμὴκαὶεἰρήνηπαντὶτῷἐργαζομένῳ τὸ ἀγαθόν» (Ρωμ. β΄,10), δηλαδή, δεν έχει σημασία πόσα χρόνια θα ζήσει κανείς στην γη, αρκεί να ζήσει εργαζόμενος το αγαθό και τότε ο Θεός θα τον επιβραβεύσει με δόξα, τιμή και ειρήνη ζώντας αιώνια κοντά Του.
Στην συνέχεια ο Ποιμενάρχης μας ερμηνεύοντας την Ευαγγελική περικοπή ανέφερε την πρόσκληση του Χριστού προς τους Μαθητές, να «ψαρεύουν» ανθρώπους, να προσφέρουν δηλαδή στους ανθρώπους όχι την πρόσκαιρη αλλά την αιώνιο ζωή και την αθανασία της ψυχής τους. Στην Γαλιλαία συνέλεξε του Μαθητές του και στην Γαλιλαία τους συναντά μετά την Ανάστασή Του για να τους δώσει την εντολή να κηρύξουν το Ευαγγέλιό Του εις «πάντα τὰἔθνη» (Ματθ. κη΄, 19). Η Γαλιλαία, ένας όμορφος τόπος, που γαλήνευε τις ψυχές των Μαθητών, έμελε να γίνει ο τόπος που οι Απόστολοι ξεκίνησαν το κηρυκτικό τους έργο για να γαληνέψουν τις ψυχές των ανθρώπων. Έτσι, ξαναρχίζει ο κύκλος της ζωής της Εκκλησίας, που από τηνμια μας λέει πως «εζώγρησε» και έστειλε τους Μαθητές σε όλον τον κόσμο, και από την άλλη,αν ακολουθήσετε τους Μαθητές μου, θα έχετε δόξα, τιμή, και ειρήνη κοντά στην Εκκλησία και στον Θεό. Ολοκληρώνοντας, ο Ποιμενάρχης μας έκανε αναφορά στην Ακολουθία του Καιρού, μια Ακολουθία όπου ο Ιερεύς προετοιμάζεται για να την Θ. Λειτουργία, καταδεικνύοντας στους Πιστούς ότι «Ἰδού, καιρὸςεὐπρόσδεκτος» και «Καιρός τοῦ ποιῆσαιτῷ Κυρίω», είναι καιρός δηλαδή, όλοι να εργασθούμε το αγαθό, να ακολουθήσουμε τον Χριστό και το Ευαγγέλιό Του, ώστε να αξιωθούμε να έχουμε κοντά Του δόξα, τιμή και ειρήνη!