Αρχική » Γηροκομείο σε ομηρία

Γηροκομείο σε ομηρία

από kivotos

Του Γιώργου Ρήγα

 

Σήμα κινδύνου εκπέμπει στην «Κιβωτό της Ορθοδοξίας» ο διευθυντής του γηροκομείου Ταλάντων της Μητρόπολης Σύρου. Ο Αλέξανδρος Μανδηλαράς είδε τον λογαριασμό του ιδρύματος με τα χρήματα για τα αναλώσιμα είδη της νοσηλείας των γερόντων και τη μισθοδοσία του Μαρτίου, να δεσμεύεται από τη ΔΟΥ του νησιού, χωρίς να διαφαίνεται λύση στο πρόβλημα. Το κράτος θέτει έτσι σε καθεστώς ομηρίας τους 27 τροφίμους και τους 13 εργαζομένους, με τη Μητρόπολη Σύρου να εκδίδει μια σκληρή ανακοίνωση με τίτλο: «Συγκινητική η πρόνοια του κράτους για τις αδύναμες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες! Άφησαν το γηροκομείο της Μητροπόλεως απένταρο…». Ο υπεύθυνος του ιδρύματος επισημαίνει πως «το πρόβλημα υπάρχει σε όλα τα γηροκομεία της χώρας. Η ίδια η Πολιτεία, όχι μόνο δεν έχει κάνει τίποτα για την τρίτη ηλικία, αλλά ακόμη και αυτά τα γηροκομεία τα οποία προσπαθούν οι μητροπόλεις να συντηρήσουν σε μια τόσο δύσκολη εποχή, είναι αδύνατον να λειτουργήσουν, έχοντας ως εχθρό το ίδιο το κράτος».+

 

Γιατί η εφορία προχώρησε σε αυτήν την ενέργεια;

Η κ. Κομπιζά, τρόφιμος του ιδρύματος προ τριακονταετίας, φιλοξενούνταν στο γηροκομείο δωρεάν και ως ελάχιστο φόρο τιμής άφησε 60 στρέμματα στο Άνω Διακόφτι Μυκόνου, τα οποία χαρακτηρίστηκαν με τον νόμο Σουφλιά ως «καφέ ζώνη». Αυτό σημαίνει ότι η γη παραμένει αγρότοπος και βοσκοτόπια, άρα είναι αδόμητη κι αναξιοποίητη. Η ΔΟΥ, λοιπόν, αγνοώντας το φύλλο της Κυβερνήσεως που προσκομίσαμε, μας έβγαλε ότι αυτά τα κτήματα έχουν αντικειμενική αξία 4.000.000 ευρώ. Έτσι, μας έβαλε φόρο ακίνητης περιουσίας γύρω στις 240.000 ευρώ. Κάποια στιγμή μάλιστα μας έστειλαν κι ένα έγγραφο, που μας ειδοποιούσε ότι θα βγάλουν στον πλειστηριασμό ένα μέρος από αυτά.

 

Πώς αντέδρασε η Μητρόπολη Σύρου σε αυτήν τη φορολογία;

Μαζί με τον Μητροπολίτη καταφύγαμε στη ΔΟΥ Σύρου και στο γραφείο του έφορου ο Μητροπολίτης επιχείρησε να δοθεί λύση στο θέμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εγώ αυτά τα πράγματα, βοσκοτόπια και αγρότοπους, δεν μπορώ να τα αξιοποιήσω. Παρακαλώ, λοιπόν, βγάλτε τα στον πλειστηριασμό, κρατήστε αυτά που πρέπει και δώστε μας τα υπόλοιπα για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε το γηροκομείο». Το συγκεκριμένο κομμάτι υπολογίστηκε σε αντικειμενική αξία 670.000 ευρώ. Κατά διαστήματα, ο μητροπολίτης έχει καταφύγει σε πολλούς ανθρώπους της πολιτικής ηγεσίας, είτε στην παρούσα κυβέρνηση, είτε στην προηγούμενη, προκειμένου είτε να αποχαρακτηριστούν για να τα αξιοποιήσουμε, είτε να τα πουλήσουμε, για να δούμε πώς μπορεί να πορευθεί το γηροκομείο. Σε διαφορετική περίπτωση, είμαστε χρεωμένοι και δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε.

 

Τι σημαίνει η δήμευση του λογαριασμού για το ίδρυμα;

Αυτός ο λογαριασμός που κατέσχεσαν είναι ο λογαριασμός μισθοδοσίας μας. Το γηροκομείο πληρώνει τη μισθοδοσία του και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων από το κληροδότημα Μωραΐτη. Τα χρήματα έμπαιναν στον λογαριασμό και τώρα δεν μπορεί να γίνει αυτό, που σημαίνει ότι, εκτός των άλλων, είμαστε και μετέωροι. Όσο δηλαδή γινόταν η μεταφορά από τον λογαριασμό αυτό σε λογαριασμούς των εργαζομένων, δεν υπήρχε πρόβλημα. Μόλις λοιπόν η μητρόπολη κατέθεσε τον Δεκέμβριο κάποια χρήματα από εισφορές ναών υπέρ του γηροκομείου μαζί με ένα ετήσιο ενοίκιο των 7.000 ευρώ, συμπληρώθηκε το ποσό των 11.000 ευρώ, προκειμένου να πληρώσουμε τον κόσμο και το ΙΚΑ.

Δεν σας κρύβω ότι τους τελευταίους δύο μήνες έχουμε χάσει από το γηροκομείο τουλάχιστον έξι ανθρώπους, που πλήρωναν τροφεία της τάξεως των 400 και 500 ευρώ. Για εμάς αυτό το ποσό είναι ένα σοβαρό εισόδημα. Σε σύνολο 27 ανθρώπων, αν εξαιρέσουμε τους 10 που ζουν εντελώς δωρεάν και βρήκαν καταφύγιο σε μας εδώ από τα παγκάκια της Σύρου, αλλά κι από όλη την Ελλάδα, προσπαθούμε να πληρώσουμε το ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο και να σιτίσουμε όλον αυτόν τον κόσμο. Προσπαθούμε, επίσης, να καλύψουμε την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και να αγοράσουμε ακόμη και τσιγάρα και πάνες ακράτειας.

 

Πώς άκουσαν το πρόβλημα στην εφορία;

Μου απάντησαν ότι τα νομικά πρόσωπα δεν έχουν ακατάσχετο. Αυτό ισχύει για ιδιωτικά πρόσωπα κι αυτό έως 1.200 ευρώ. Έτσι, μας αποκάλεσαν μεγαλοοφειλέτες. Μας έδωσαν λοιπόν ως λύση τη ρύθμιση των οφειλών μας προς τη ΔΟΥ. Με το νέο όμως νομοσχέδιο, οι δόσεις δεν ξεπερνούν τις 12 και είναι βέβαια απαγορευτικές για όποιον έχει τέτοια πρόθεση. Και φυσικά, ο λογαριασμός μας θα ανοίξει, όχι με τη ρύθμιση, αλλά με την εξόφληση της ρύθμισης, δηλαδή σε έναν χρόνο. Αλλά πώς μπορούμε να προχωρήσουμε σε ρύθμιση, αφού δεν αποδεχόμαστε αυτό που προσπαθούν να μας επιβάλουν με τρόπο εκβιαστικό;

 

Οπότε δεν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης ή διακανονισμού;

Έχω την αίσθηση τούτη την ώρα ότι μας έχουν βάλει όλους σε έναν κουβά και μας χαρακτηρίζουν σαν επιχειρήσεις. Δεν έχει σημασία αν είμαστε μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Σε μια κερδοσκοπική επιχείρηση, όμως, που ανοίγει οποιοσδήποτε για να μπορέσει να επιβιώσει τι μπορεί να κάνει; Μπορεί να φορτώσει περισσότερα έξοδα για να ελαφρύνει τον ΦΠΑ του. Εμείς εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, γιατί μας αντιμετωπίζουν ως επιχείρηση, όπως τις υπόλοιπες. Ποια είναι λοιπόν η βοήθεια από το κράτος για να συνεχίσουμε να παράγουμε το έργο που προσφέρουμε; Και σημειώνω ότι είμαστε ένα ίδρυμα στο οποίο φιλοξενούμε μη ιάσιμα περιστατικά, δύσκολες πραγματικά καταστάσεις: ανθρώπους που πάσχουν από ανίατες ασθένειες. Άλλα γηροκομεία δεν παίρνουν τέτοια περιστατικά. Με όλη αυτήν την κατάσταση που επικρατεί, οι οικογένειες προσπαθούν να κρατούν τους ανθρώπους σπίτι για να επωφελούνται της συντάξεώς τους και όταν τους φέρνουν πια στο γηροκομείο, οι άνθρωποι αυτοί τείνουν προς το τέλος της ζωής τους. Έχουμε περιστατικά που δεν έζησαν πάνω από εβδομάδα, μήνα ή και δύο μήνες. Έφεραν τους ανθρώπους εδώ προ του τέλους τους.

Έχω την αίσθηση τούτη την ώρα ότι μας έχουν βάλει όλους σε έναν κουβά και μας χαρακτηρίζουν σαν επιχειρήσεις. Δεν έχει σημασία αν είμαστε μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή κερδοσκοπικού χαρακτήρα

Ο κόσμος του νησιού έχει ανταποκριθεί στις ανάγκες του γηροκομείου;

Πολύ θετικά και καθημερινά μας τηλεφωνούν και δηλώνουν τη συμπαράστασή τους. Ένας θέλει να προσφέρει το ψωμί της εβδομάδας, άλλος ένα γεύμα στο γηροκομείο, αλλά πρέπει να σημειώσουμε και τούτη τη δυσκολία: ακόμη κι αυτός που θέλει να κάνει δωρεά τούτη την ώρα είναι δύσκολο, γιατί δεν μπορεί να καταθέσει στον λογαριασμό του ιδρύματος. Λόγω των capital controls δεν μπορούμε να ανοίξουμε νέο λογαριασμό και θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να καταφύγουν στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου και μέσω του ταμείου δωρεών, να καταθέσουν εκεί τα χρήματα.

Όλο το προσωπικό είμαστε 13 άτομα και τα χέρια μας είναι δεμένα! Εμείς θέλαμε να γνωρίζει ο κόσμος αυτό που συνέβη. Τώρα, θα φτιάξει ο λογιστής μας ένα έγγραφο προς το υπουργείο Οικονομικών, όπου τους παρακαλούμε για πολλοστή φορά να σεβαστούν τον οίκο ευγηρίας, με τα ονόματα όλων των υπαλλήλων και τις υπογραφές τους για να αποδεσμεύσουν τον λογαριασμό μας προκειμένου να συνεχίσουμε να αμειβόμαστε και να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ